Fået job i Sverige - dette skal du sørge for

Bor du i Danmark, men overvejer at pendle til et arbejde på den anden side af sundet? I pendlerguiden bliver du klogere på alt fra svensk "samordningsnummer" til SINK-skat og hvilken myndighed, der håndterer social sikring.Fået job i Sverige

1. Få et svensk "samordningsnummer"

Når du begynder at arbejde i Sverige skal du også betale indkomstskat i Sverige. Derfor skal du registreres hos det svenske skattevæsen, Skatteverket. Du behøver ikke at have et svensk cpr-nummer (personnummer) for at arbejde i Sverige, men skal derimod have et samordningsnummer. Læs mere om at få et samordningsnummer.

Du får samordningsnummeret ved at ansøge om svensk skat hos Skatteverket med en blanket, der hedder SKV 4350. Ansøg her om et samordningsnummer med SKV 4350.

 

Når du har fået job i Sverige, skal du betale skat i Sverige. Læs her, hvordan du betaler skat i Sverige skat.

2. SINK-skat eller almindelig svensk skattepligt?

Hvis du bor i Danmark og pendler til et arbejde i Sverige, skal du tage stilling til, om du vil beskattes efter den svenske SINK-ordning. SINK skatten er på 25 % (2018) - der er ingen muligheder for fradrag. Eller du kan være almindelig skattepligtig til Sverige.

 

Læs mere om de to alternativer, og om, hvordan du ansøger om SINK-beskatning, i artiklen Betale skat - sådan gør du når du har fået job i Sverige.

3. Flyt dine medlemskaber i a-kasse og fagforening

Hvis du bor i Danmark og arbejder i Sverige, skal du også være arbejdsløshedsforsikret i Sverige. Meld dig ind i en svensk a-kasse allerede din første arbejdsdag i Sverige. Hvis du er arbejdsløshedsforsikret i det forkerte land, bliver du nemlig betragtet som uforsikret. Har du lyst til at være med i en fagforening, skal du også vælge en svensk sådan, da danske fagforeninger ikke har nogen indflydelse på det svenske arbejdsmarked. Hvis du allerede er medlem af en a-kasse og fagforening i Danmark skal du overføre dine medlemskaber til de svenske modstykker.

 

Kontakt din danske a-kasse og/eller fagforening for at få information om, hvordan du gør. Se også Dagpenge - hvis du pendler til/fra Sverige.

4. Kontakt Försäkringskassan

Når du arbejder i Sverige, skal du kontakte den svenske myndighed Försäkringskassan. Om du er socialt sikret i Sverige, har du ret til sociale ydelser fra dit arbejdsland. 

 

Læs mere om social sikring i artiklen Hvad er social sikring? 

5. Åben en svensk bankkonto

Når du skal arbejde i Sverige, har du brug for en svensk bankkonto, hvor du kan få din løn sat ind. Ligesom i Danmark har de forskellige banker forskellige tilbud. Derfor er det klogt at kontakte flere banker for at høre, hvilke vilkår de tilbyder ved for eksempel overførsler fra en svensk til en dansk konto - er der gebyr og hvor mange dage tager en overførsel? Der er også adskillige banker, der har kontorer på begge sider af sundet.

Læs her mere om at åbne en svensk bankkonto.

 

 

6. Undersøg din pensionsordning

I den tid du arbejder i Sverige, optjener du svensk pension. I Sverige består pensionen af tre dele: den offentlige pension, også kaldet "allmän pension", arbejdsmarkedspension, såkaldt "tjänstepension" og privat pensionsopsparing. Når du begynder at arbejde i Sverige, er det en god idé at undersøge vilkårene for tjänstepension på din arbejdsplads, da de kan se ret forskellige ud.

 

Læs mere i artiklen om Pension.

7. HUSK DIT PAS ELLER ANDEN GYLDIG LEGITIMATION

Du skal huske at medbringe gyldig billedlegitimation, når du pendler til Sverige. Kører du med tog, er der grænsekontrol i toget over Øresund og ved togstationen i Hyllie, og kører du i egen bil foregår grænsekontrollen ved Lernackens betalingsanlæg i Sverige.

 

Læs mere i artiklen Grænsekontrol ved indrejse i Sverige.