Betale skat - sådan gør du, når du har fået job i Sverige

Seneste opdateret 28-02-2024
Når du arbejder i Sverige, skal du betale skat af din løn i Sverige. Hvis du skal dagspendle til dit arbejde i Sverige, skal du tage stilling til, om du skal betale den såkaldte SINK-skat, eller om du skal vælge almindelig svensk skat. Når du bliver registreret hos Skatteverket, får du også et "samordningsnummer", som er et identitetsnummer, der bruges til flere forskellige tjenester i det svenske samfund.
Print

Ansøg om samordningsnummer og svensk skat

Når du begynder at arbejde i Sverige, skal du betale skat af din løn i Sverige. Derfor skal du registreres hos det svenske skattevæsen: Skatteverket. Du får ikke et svensk personnummer, når du arbejder i Sverige, men derimod skal du have et "samordningsnummer" hos Skatteverket i Sverige. Du skal også bruge samordningsnummeret, når du åbner en bankkonto i Sverige, og når du skal i kontakt med myndigheder såsom Försäkringskassan. Det tager typisk 6-8 uger før du modtager dit samordningsnummer. 

Hvis du skal bo i Danmark og dagspendle til dit arbejde i Sverige (eller hvis du skal være i Sverige i mindre end 6 måneder), skal du ansøge om SINK-beskatning (særlig indkomstskat for udenlandsk bosiddende).

Du kan ansøge om et samordningsnummer og skatteregistrering på samme tid ved at besøge et af Skatteverkets servicekontorer. Du indsender din ansøgning om samordningsnummer og SINK-skat, og du bliver bedt om at identificere dig på stedet. Husk at medbringe dokumentation i form af pas eller nationalt ID-kort og en ansættelseskontrakt.

Du eller din kommende arbejdsgiver kan også ansøge om SINK-skat via det svenske skattevæsens hjemmeside. Du vil så modtage en invitation til et servicecenter, hvor du kan identificere dig. Du skal have bevist din identitet ved at besøge et servicekontor, før Skatteverket kan tildele dig et samordningssnummer og træffe en beslutning om din skat.

Du behøver ikke svensk e-legitimation for at ansøge online, da du får tilsendt en kode til din e-mail. Første gang du ansøger, skal du sende en kopi af dit pas. 

Alternativt kan du bruge en blanket, som hedder "Ansøgning om særlig indkomstskat for udenlandsk bosiddende" eller SKV 4350. 

 

Læs vores guide om samordningsnummer

 

Ansøg om SINK-beskatning på Skatteverkets hjemmeside

Find blanket SKV 4350 på skatteverket.se

 

Se en liste over Skatterverkets servicekontorer på Skatteverkets hjemmeside

 

Vælg SINK-skat eller almindelig svensk skat

Når du ansøger om SINK-skat, kan du samtidig vælge om du vil beskattes efter den såkaldte SINK-ordning eller efter svensk indkomstskattelov. SINK er en statslig bruttoskat på arbejdsindkomst, hvilket betyder, at du bliver 25 procent beskattet - til gengæld får du ikke nogen fradragsmuligheder.

 

Hvis du i stedet vil beskattes efter svensk indkomstskattelov skal du bruge den samme blanket, men skrive, at du vil beskattes efter "svensk inkomstskattelag". Hvis du vælger beskatning i henhold til indkomstskatteloven, kan du f.eks. foretage befordringsfradrag i din svenske selvangivelse. Du skal dog være beskattet i Sverige af 90 procent eller mere af din samlede arbejdsindkomst for at have ret til personfradrag, beskæftigelsesfradrag og f.eks. rentefradrag i Sverige. Du skal også være opmærksom på, at de danske skatteregler også kan påvirke dine fradrag.

 

Hvis du ikke dagspendler fra Danmark til dit arbejde i Sverige, men opholder dig i Sverige i mindst 6 måneder uden at flytte adresse dertil, skal du ikke ansøge om SINK-skat. I dette tilfælde er du almindeligt skattepligtig i Sverige, og du skal i stedet ansøge om almindelig A-skatt. Ansøg om samordningsnummer og skatteregistrering ved et besøg hos Skatteverkets servicekontor og udfyld skatteansøgningen på Skatteverkets e-tjeneste eller med blanket SKV 4402.

 

Ansøg om foreløbig A-skat på Skatteverkets hjemmeside

Find blanket SKV 4402 på skatteverket.se

 

Giv besked til din arbejdsgiver

Når Skatteverket har behandlet din ansøgning, sender de enten en afgørelse om SINK-skat eller en A-skatteseddel for beskatning ifølge svensk indkomstskattelov. SINK-afgørelsen eller A-skattesedlen skal du aflevere til din arbejdsgiver. Hvis din arbejdsgiver ikke får afgørelsen om SINK-skat eller en A-skatteseddel, er denne tvunget til at trække en højere skat fra din indkomst.

 

Selvangivelse

Hvis du kun skal betale SINK-skat, skal du ikke indsende en selvangivelse eller "indkomstdeklaration" på svensk. Betaler du derimod almindelig svensk indkomstskat, skal du udfylde, underskrive og indsende din selvangivelse til Skatteverket.

I din danske årsopgørelse skal du oplyse om dine svenske indkomster. Hvis du arbejder for en privat arbejdsgive i Sverige og er socialt sikret i Sverige, betaler du ikke skat i Danmark af samme indkomst. Indkomsten skal dog medregnes i Danmark og indgår i din skatteberegning for at finde ud af, hvilken skattesats dine øvrige danske indkomster skat beskattes med. 

 

Læs mere om, hvordan du oplyser udlandsforhold på skat.dk

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Tjeklisten – når du har fået job i Sverige

Når du har fået job i Sverige, giver vi dig de vigtigste ting, som du skal kende. Det er lige fra svensk ”samordningsnummer” til SINK-skat og social sikring.

Støttes af