Lige nu kan du opleve lidt længere svartider pga. skattedeklarationer Kontakt

Bankkonto og lån i Sverige

Seneste opdateret 24-01-2024
Når du begynder at arbejde i Sverige, skal du oprette en svensk bankkonto, så du kan få din svenske løn udbetalt.
Print

Hvis du har fået et arbejde i Sverige, er det en god idé hurtigst muligt at få oprettet et svenskt bankkonto, så du kan få din svenske løn udbetalt.

Der er en del banker, der tilbyder specialløsninger for pendlere. Dette betyder, at du både har en konto i en svensk og i en dansk bank, og at der er en fast overførsel mellem disse to hver måned. Nogle banker tilbyder også muligheden for at overføre penge mellem din svenske og danske konto via netbank, uden ekstra omkostninger. Det kan derfor være en god idé at undersøge vilkårene hos forskellige banker, før du tager den endelige beslutning om, hvilken bank du skal bruge.

Nogle banker har desuden filialer i begge lande, eller tilbyder integrerede nordiske løsninger. Af disse banker, kan bl.a. nævnes Danske Bank og Nordea. 

 

Læs mere om konto i Norden hos Danske Bank

 

Læs mere om konto i udlandet hos Nordea

 

Ved kontakt med den svenske bank

Du skal som regel møde op i banken fysisk for at oprette en konto. Kontakt evt. banken på forhånd, for at være på den sikre side. 

Hvis du skal oprette en lønkonto i en svensk bank og i den forbindelse besøger banken, bør du huske at medbringe:

  • Ansættelseskontrakt
  • Folkeregistreringsbevis fra Danmark eller
  • Folkbokföringsbevis, hvis du er bosat i Sverige
  • Dansk legitimation som fx pas eller kørekort (hvis du ikke har svensk legitimation)
  • Arbejdstilladelse (kun hvis du ikke er EU-medborger)

Det kan være en idé, at du kontakter banken på forhånd inden mødet, så du ved, hvad banken gerne vil se. 

 

Retten til at oprette konto i en svensk bank – hvilken type legitimation skal du medbringe?

Du har ret til at få en konto i en svensk bank, medmindre banken kan påvise nogle særlige grunde til at nægte dig dette (fx at du tidligere har begået kriminelle handlinger mod eller via din bank). Du kan oprette en svensk bankkonto, selvom du ikke har et svensk personnummer eller en svensk adresse.

På Konsumenternas' hjemmeside kan du læse mere om, hvilke kriterier du skal opfylde for at kunne oprette en svensk bankkonto.

 

Læs her om du har ret til at åbne en svensk bankkonto på Konsumenternas hjemmeside

 

Hvis du ikke har nogen form for svensk legitimation, kan du i stedet medbringe dit pas, kørekort eller andet legitimation, som er udstedt af en myndighed, og som beviser din identitet og dit statsborgerskab. 

 

E-legitimation via din svenske bank

I Sverige findes der et BankID, som er tilsvarende dansk MitID. Hvis du er folkeregisteret i Sverige og har et svensk personnummer, kan du få et svensk BankID, som du kan bruge til at komme i kontakt med banker, myndigheder, kommuner og de fleste virksomheder online. Du kan anskaffe e-legitimation via din svenske bank. 

 

Læs mere om svensk e-legitimation på e-legitimation.se

 

Bemærk, hvis du er grænsependler, kan du ikke anskaffe et svensk BankID, men derimod kan du komme i kontakt med myndigheder, banker, kommuner via telefon, e-mail eller via personligt fremmøde. 

 

Kredit og lån i svenske banker

Den svenske bank skal først vurdere din kreditværdighed for at kunne bevillige dig et lån. Derfor skal du kunne bevise, at du har en fast beskæftigelse og indkomst. Hvis du er folkeregistreret og arbejder i Sverige, og dermed får din løn udbetalt der, kan banken ofte nemt bestille en kreditrapport om dig. Dette er til gengæld ikke muligt på tværs af de nordiske landegrænser. Så hvis du er dansker, som er bosiddende i Sverige og arbejder i Danmark, må du på anden vis kunne bevise din kreditværdighed. Dette kan du fx gøre ved at fremvise dine seneste lønsedler, ansættelseskontrakt eller lignende.

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af