Flyt til Sverige

Seneste opdateret 30-01-2024
Overvejer du at flytte til Sverige? Eller har du allerede truffet en beslutning om at flytte, men mangler at få styr på alt det praktiske? Uanset hvor langt du er kommet, så giver vi her et overblik over, hvad du skal huske, når du planlægger en flytning til Sverige.
Print
1

Find en bolig

For dig, der vil købe en bolig, er hjemmesider og boligportaler et godt sted at starte, eksempelvis Hemnet.se. På disse hjemmesider publiceres boliger til salg i Sverige.

Vil du leje en bolig, findes der forskellige online boligportaler, hvor du kan søge. En side som fx Blocket.se har annoncer fra privatpersoner, og er værd at holde øje med. Sider som boplatssyd.se eller hyrabostad.se viser lejligheder fra forskellige boligselskaber. Desuden finder du annoncer i større aviser, præcis som i Danmark.

 

Se i øvrigt vores guide om at finde bolig i Sverige

2

Skal din danske bolig sælges, inden du flytter?

I Sverige beskattes værdien af en eventuel gevinst ved salg af fast ejendom. Det betyder, at hvis du flytter til Sverige og bliver folkeregistreret der, inden du sælger din bolig i Danmark, skal du betale skat af fortjenesten til det svenske Skatteverket. Tænk derfor på at sælge din bolig i Danmark, før du flytter til Sverige.

3

Meld flytning, og få et svensk personnummer

Når du er flyttet til Sverige, skal du registreres i det svenske folkeregister og have et svensk personnummer. Det gør du ved at besøge det lokale skattekontor i den kommune, som du er flyttet til, hvor du medbringer dit pas. Det kan være en god idé, at du også medbringer en leje- eller købskontrakt på din svenske bolig. Når du er registreret i det svenske folkeregister får du et svensk personnummer. Du beholder dit danske CPR-nummer, selvom du flytter fra landet.

Du kan søge om at blive folkeregistreret og få et svensk personnummer, når den faktiske flytning til Sverige har fundet sted. Læs en udførlig beskrivelse af, hvordan du bliver folkeregistreret, og hvilke dokumenter du skal medbringe i artiklen "Folkeregistrering og personnummer". 

 

Gå til artiklen "Folkeregistrering og personnummer"

 

Læs mere om Det svenske Folkeregister på skatteverket.se

4

Opholdstilladelse i Sverige

Som nordisk statsborger behøver du ikke søge om opholdstilladelse i Sverige.

Hvis du er EU-statsborger har du ret til at studere, arbejde eller bo i Sverige uden at søge om opholdstilladelse –  under forudsætning af at du kan forsøge dig selv. Ellers skal du ansøge om opholdstilladelse for at få ret til at opholde dig i Sverige. Du ansøger hos Migrationsverket, hvor du også kan læse mere om reglerne.

Hvis du ikke er EU- eller nordisk statsborger, skal du ansøge om opholdstilladelse i Sverige. Ansøgning sker hos Migrationsverket, hvor du også kan læse mere om reglerne. Hvis du har en dansk arbejdstilladelse, kan du risikere at miste den, hvis du forlader Danmark. Kontakt Ny i Danmark for at få besked. 

 

Ansøg om opholdstilladelse hos Migrationsverket

 

Kontakt Ny i Danmark for information om dansk arbejdstilladelse

5

Kontakt Försäkringskassan

Når du bor i Sverige, kan du have ret til ydelser fra Försäkringskassan, såsom børnebidrag. Kontakt Försäkringskassan for at kontrollere din sociale sikring. 

 

Gå til Försäkringskassan.se

6

Skole og daginstitutioner

Daginstitution og skole hører i Sverige ind under kommunens område. Du skal derfor kontakte den kommune, du flytter til for at skrive dit barn op til en daginstitutionsplads. Kommunen kan også hjælpe dig med at finde ud af hvilken skole, der er aktuel for dine børn.

 

Læs mere om daginstitutioner i Sverige

 

Læs mere om det svenske skolesystem

7

Vælg vårdcentral (lægehus)

I Sverige henvender man sig som udgangspunkt til sin vårdcental (sit lægehus), hvis man bliver syg. Alle ret til frit at vælge, hvilken vårdcentral de vil tilhøre i deres region. Der findes både offentlige og private alternativer. Så længe de private vårdcentraler har en aftale med det offentlige, er patientafgifterne de samme.

 

Få mere information om valg af vårdcentral

8

Omregistrer din bil

Hvis du vælger at tage din danske bil med, når du flytter til Sverige, skal den omregistreres hos Svensk Bilprovning. Du kan også finde information om indførsel af bil fra et EU-land til et andet hos den svenske Transportstyrelsen.

 

Læs mere om bilregistrering i Sverige

 

Gå til bilprovningen.se

 

Gå til transportstyrelsen.se

9

Åbn en svensk bankkonto

Behøver du hjælp med at sammenligne forskellige banker og deres afgifter og gebyrer, kan du finde information på Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

 

Gå til konsumenternas.se

10

Anskaf ID-kort

I Sverige er det almindeligt, at man bliver bedt om at vise legitimation, fx når man henter en pakke eller betaler med bankkort. Kontakt derfor Skatteverket, som kan hjælpe dig med at skaffe et svensk ID-kort.

 

Gå til Skatteverkets hjemmeside her | Skatteverket

11

Stemmeret - når du bor i Sverige

At flytte til Sverige medfører, at du mister din stemmeret ved valg i Danmark - medmindre du fx er udsendt, udstationeret eller studerende. Du kan til gengæld stemme ved kommunal- og landstingsvalget samt til EU-valget i Sverige, hvis du er folkeregistreret i landet – også selvom du ikke er svensk statsborger.

 

Læs mere stemmeret for danskere i Sverige

12

Pension

Hvis du har en privat pensionsopsparing i Danmark, er det en god idé at kontakte det selskab, du sparer op hos for at høre, hvorvidt det påvirker din opsparing at flytte til Sverige.

 

Læs mere om udbetaling af pension

13

Eftersend din post

For at få din post fra Danmark sendt til den rigtige adresse, skal du kontakte PostNord.

 

Gå til PostNords hjemmeside

14

Betal medielicens

Den danske medielicens bliver fra 1.1.2022 betalt via skatten, så den bliver automatisk reguleret, når du flytter ud af Danmark.

 

I Sverige betaler du svensk medielicens, som sker via din svenske skat.

 

Læs mere om medielicens på skatteverket.se

15

Flytte til Sverige med dit kæledyr

Har du husdyr, som skal flytte med til Sverige, kræver det tilladelse fra Jordbruksverket i Sverige. Læs mere på deres hjemmeside om hvilke attester og vaccinationer, der kræves.

 

Læs mere på Jordbruksverkets hjemmeside

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Tjeklisten – når du har fået job i Sverige

Når du har fået job i Sverige, giver vi dig de vigtigste ting, som du skal kende. Det er lige fra svensk ”samordningsnummer” til SINK-skat og social sikring.

Støttes af