Find bolig i Sverige

Overvejer du at flytte til Sverige? Start med at læse denne guide og få et overblik over, hvordan du finder en bolig i Sverige: Hvilken type af bolig du kan vælge, hvor du finder boliger til salg, hvordan du søger information om ejendomskat og andre kom-godt-på-vej-tips.
Print
1

Hvor og hvordan vil du bo?

Inden du tager skridtet, kan det være en god idé at gøre dig helt klart, hvilken type af bolig du ønsker, og hvor du gerne vil bo. Skal du bruge en bolig tæt på broen, i Malmø eller omegn, eller er du mere interesseret i at komme ud på landet og bo i en af de idylliske små byer rundt om i Skåne?

Der skelnes groft sagt mellem disse boligtyper det svenske marked:

Ejerlejlighed – fx hus, lejlighed eller sommerhus

En ejerbolig i Sverige er oftest et hus. Men fra år 2009 er det også muligt at eje sin egen lejlighed. I Sverige er det kun helt nye lejligheder eller ombyggede butiks- eller kontorslokaler, der kan blive ejerlejligheder.

Det mest almindelige er ellers, at en lejlighed i Sverige er en lejebolig eller en såkaldt "bostadsrätt" - et system som minder om andelslejligheder.

Bostadsrätt – en mellemting mellem en dansk ejerlejlighed og andelslejlighed

Når du i Sverige køber en bostadsrätt (boligret), bliver du medlem af en bostadsrättsförening (boligretsforening) og ejer en del af den forening.

Hyresrätt – kan kun være en lejlighed

 

I Sverige kaldes en lejelejlighed for en ”hyresrätt”. Der findes både private og almennyttige svenske udlejnings- og boligselskaber, som hedder ”bostadsbolag” eller hyresvärdar”.

Læs mere om at leje en bolig

Svensk ødegård, torp, villa og ’småhus’

En ødegård, som vi kalder det på dansk, hedder på svensk et "torp". Lidt større, moderne huse kaldes for hus, "småhus" eller villa. I Sverige er der ikke nogen regel, der svarer til den danske lov om bopælspligt. Det indebærer, at du kan eje et sommerhus, som du kun bor i en del af året. Det er også tilladt at benytte sit sommerhus som fast bopæl hele året rundt. 

Læs mere om sommerhus i Sverige

2

 

Kig på boligannoncer

Hvis du er på udkig efter en lejebolig, kan du fx finde kontaktinformationer til ejendomsselskaberne ved, at du kan søge på eniro.se på "fastighetsbolag" eller "bostadsföretag".  Der findes også flere online boligportaler, som formidler lejeboliger. Derudover er et godt sted at kigge efter bolig, kan fx være blocket.se, som er modsvarende dba.dk. 

Er du primært interesseret i at leje en bolig, kan du med fordel læse videre i artiklen At leje bolig i Sverige

Ønsker du at købe en lejlighed, en såkaldt "bostadsrätt", eller et hus, kan du søge på de forskellige svenske boligportaler. Den største hedder Hemnet.se og samler alle boliger, der er sættes til salg via en ejendomsmægler. 

Du kan også vælge at kontakte en svensk ejendomsmægler, en "fastighetsmäklare". Endelig har de svenske aviser sektioner med boligannoncer.

Når du har fundet en interessant bolig, kan du få den fremvist - enten af en ejendomsmægler eller af sælger selv. 

Hemnet

Blocket

3

Undersøg mulighederne for banklån

Hvis du vil købe hus eller "bostadsrätt" i Sverige, kan du vælge, om du vil optage boliglån i Sverige eller Danmark. Kontakt derfor banker i begge lande for at høre om de forskellige lånemuligheder, de kan tilbyde. Vær opmærksom på, at der ikke er noget i Sverige, der svarer til det danske realkreditlån.

Læs mere i artiklen Lån til bolig

4

Undersøg boligens tilstand

Når du har fundet en bolig, du er interesseret i, skal du have undersøgt den. I Sverige er det køber, der bærer hovedansvaret for at undersøge boligen for fejl og mangler, og sælger kan ikke nødvendigvis - som i Danmark - drages til ansvar for uopdagede fejl. Derfor er det altid en god idé at få boligen undersøgt af en syns- og skønsmand, som på svensk hedder en "besiktningsman".

5

Ligger huset på en grund med "Tomträtt"?

"Tomträtt" er et svensk begreb, der indebærer at man betaler leje til den lokale kommune for den grund, et hus ligger på. Hvis det er et hus, du kigger på, skal du derfor huske at spørge til grunden og undersøge hos den lokale kommune, hvor meget en eventuel tomträtt koster.

Den lejeafgift, som kommunen opkræver, kan variere fra mellem nogle få hundrede kroner og op til 20.000 SEK om året. Lejeafgiften kan stige, da den er til forhandling. Derfor bør du, inden du køber hus med tomträtt, undersøge, hvor længe den enkelte aftale gælder. Tomträtten følger huset og genforhandles – afhængig af periode, mellem 10 og 60 år.

I nogle tilfælde er der mulighed for at frikøbe grunden, så den følger huset, ligesom i Danmark. Ejeren af huset skal ofte betale 65-80 procent af "maxtaxeringsvärdet". Når du ser på et hus i Sverige, er det derfor vigtigt at undersøge, hvilken slags grund huset ligger på.

6

Undersøg reglerne for ejendomsskat i Sverige

I Sverige skal alle, der ejer et hus eller en lejlighed, betale skat til kommunen i form af såkaldt "fastighetsavgift". Hvis du køber en svensk "bostadsrätt", som er en slags mellemting mellem en andelslejlighed og en ejerlejlighed, skal du ikke betale ejendomsskat - det skal din "bostadsrättsförening".

Læs mere i vores artikel om Ejendomsskat

7

Budgivning og køb

Købsprocessen er lidt anderledes for svenske ejerboliger, end hvad man er vant til på det danske boligmarked. Når en svensk ejerbolig skal sælges foregår det altid gennem såkaldt "budgivning", som svarer til det vi i Danmark kalder for licitation. Potentielle købere byder altså over hinanden, indtil der kun er én køber tilbage.

8

Skal du sælge din danske bolig, inden du flytter?

Hvis du har fast ejendom i Danmark og du skal flytte til Sverige, er det vigtigt, at du sælger din ejendom, før du flytter til Sverige. Hvis salget sker efter flytningen, bliver du nemlig beskattet af en eventuel gevinst efter den svenske indkomstskattelov.

Læs mere i vores artikel om Skat ved salg af bolig

9

Flytning og folkeregistrering

Når du er flyttet til Sverige, skal du møde op på din lokale afdeling af det svenske folkeregister, som hedder "Folkbokföringen" og er en afdeling af Skatteverket. Når du skal folkeregisteres i Sverige, skal du huske at medbringe dit pas. 

Læs mere på Skatteverkets hjemmeside

Det kan være en god idé at medbringe en lejekontrakt eller købsaftale, der kan dokumentere, at du har en bolig i Sverige.  Vær opmærksom på at du kun kan være folkeregistreret i ét land ad gangen.

Når du først er flyttet til Sverige, er der selvfølgelig mange praktiske ting, du skal ordne, som for eksempel køb eller omregistrering af bil.

Læs om dette og meget mere i guiden Flyt til Sverige

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.