Lejlighed: Bostadsrätt eller ägarlägenhet

Seneste opdateret 08-01-2024
Det man i Sverige kalder en ”bostadsrätt” er en mellemting mellem en dansk ejerlejlighed og en andelslejlighed. Ägarlägenhet er en relativt ny lejlighedsform i Sverige, som modsvarer en dansk ejerlejlighed.
Print

Når du i Sverige køber en bostadsrätt (boligret), bliver du medlem af en bostadsrättsförening (boligretsforening) og ejer af en del af den forening.

 

Bostadsrättsförening (svensk andelsforening)

Som medlem i en bostadsrättsförening ejer du altså ikke selve lejligheden, den ejes i stedet af boligretsforeningen. Derimod har du ansvaret for at reparere og vedligeholde lejligheden. Det indebærer, at ejendom, have og fællesområder forvaltes af alle medlemmerne i bostadsrättsföreningen. Derfor betaler du udover selve prisen for lejligheden en månedsafgift til bostadsrättsföreningen, som så betaler fællesudgifterne. Denne afgift angives i salgsmaterialet og dækker foreningens udgifter til lån, afdrag, skatter, fondsindbetalinger, drift og vedligeholdelse.

 

Afgift og forbrug

Oven i afgiften til foreningen kommer der el, varme og vand. Bostadsrättsföreningen bestemmer over husets økonomi og vedligeholdelse. Som medlem i foreningen har du stemmeret på foreningens generalforsamling. Derved har du mulighed for at få indflydelse på husets drift og på, hvor meget du skal betale i afgift.

Når du efterfølgende sælger lejligheden, bestemmer du selv prisen, og bostadsrättsföreningen har ingen ret til at få del i salgsprovenuet. Det er altså markedsværdien, der bestemmer salgsprisen.

 

Læs også vores guide til boligsalg i Sverige

 

Ägarlägenhet (svensk ejerlejlighed) 

Ägarlägenhet er relativt nyt i Sverige, som simpelt beskrevet indebærer, at du både bor og ejer en lejlighed i en fleretages ejendomskompleks - ligesom en dansk ejerlejlighed. Eftersom at hver ejerlejlighed regnes som en ejendom i Sverige, betragtes ejerlejligheder som fast ejendom på lige vilkår med et hus, og kaldes også "ägarlägenhetsfastighet". 

En af forskellene på en svensk ägarlägenhet og en bostadsrätt er, at du i en ejerlejlighed ejer lejligheden fuldt ud, og ikke er begrænset af en bostadsrättsförenings regler. Du har derfor større frihed i dit boende. 

 

Læs mere om ägarlägenheter svenskfast.se

 

Bemærk, at du ikke behøver at være svensk statsborger eller have et svensk personnummer for at købe en bolig i Sverige. Det eneste der kræves er, at man opfylder eventuelle krav i forbindelse med boligkøbet.

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Skal du flytte til Sverige?

Har du styr på alt det praktiske? Uanset hvad, så vi dig et overblik over, hvad du skal huske, når du skal flytte til Sverige.

Støttes af