Lejlighed: bostadsrätt

Det man i Sverige kalder en ”bostadsrätt” er en mellemting mellem en dansk ejerlejlighed og en andelslejlighed.
Print

Når du i Sverige køber en bostadsrätt (boligret), bliver du medlem af en bostadsrättsförening (boligretsforening) og ejer en del af den forening.

Bostadsrättsförening

Som medlem i en bostadsrättsförening ejer du altså ikke selve lejligheden, den ejes af boligretsforeningen. Derimod har du ansvaret for at reparere og vedligeholde lejligheden. Det indebærer, at ejendom, have og fællesområder forvaltes af alle medlemmerne i bostadsrättsföreningen. Derfor betaler du udover selve prisen for lejligheden en månedsafgift til bostadsrättsföreningen, som så betaler fællesudgifterne. Denne afgift angives i salgsmaterialet og dækker foreningens udgifter til lån, afdrag, skatter, fondsindbetalinger, drift og vedligeholdelse.

Afgift og forbrug

Oven i afgiften til foreningen kommer der el, varme og vand. Bostadsrättsföreningen bestemmer over husets økonomi og vedligeholdelse. Som medlem i foreningen har du stemmeret på foreningens generalforsamling. Derved har du mulighed for at få indflydelse på husets drift og på, hvor meget du skal betale i afgift.

Når du siden hen sælger lejligheden, bestemmer du selv prisen, og bostadsrättsföreningen har ingen ret til at få del i salgsprovenuet. Det er altså markedsværdien, der bestemmer salgsprisen.

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.

Skal du flytte til Sverige?

Har du styr på alt det praktiske? Uanset hvad, så vi dig et overblik over, hvad du skal huske, når du skal flytte til Sverige.