Vårdcentral (lægehus) i Sverige

Seneste opdateret 21-12-2022
Hvis du bliver syg i Sverige, er den første kontakt med det svenske sundhedssystem et lægehus, kaldet "vårdcentral". Grænsegængere - dvs. personer, der bor i det ene land og arbejder i det andet - kan selv vælge, hvilket land de vil behandles i.
Print

Vælg vårdcentral i Skåne

Vårdcentraler findes i alle Skånes kommuner. Det mest almindelige er, at du tilhører den vårdcentral, som ligger nærmest, hvor du bor. I Skåne har du også ret til selv at vælge, hvilken vårdcentral du vil tilhøre. Der findes både offentlige og private vårdcentraler. Så længe de private vårdcentraler har en aftale med det offentlige, er afgifterne det samme. Du kan vælge vårdcentral via Region Skånes hjemmeside.

 

Læs mere om vårdcentral på Region Skånes hjemmeside

 

Find vårdcentral i Region Skåne på 1177.se

 

Hvis du bliver syg

Hvis du bliver syg, skal du først og fremmest ringe til din vårdcentral (dagstid). De booker en tid til dig med en læge og kan give gode råd over telefonen. På mange vårdcentraler er der mulighed for at komme samme dag, under forudsætning af at du ringer tidligt om morgenen, at der er ledige tider, og at de bedømmer, at du har brug for at træffe en læge hurtigt. Ellers booker de en tid til dig, hvor du kan træffe en læge, som kan bedømme din tilstand.

Er der tale om lettere akut tilstand som opstår om aftenen eller på weekenddage, kan du blive behandlet på en jourmottagning.

 

Her finder du din nærmeste jourmottagning | 1177

 

Skadestuer

I Sverige har de ikke skadestuer, som vi kender det i Danmark. Lægehusene skal altid være det første sted, du henvender dig. Sygehusene har akutklinikker, men de bruges først og fremmest i virkelig alvorlige tilfælde.

 

Betaling og dækning

Med det blå sygesikringskort (og i visse tilfælde også det gule) er din behandling på en svensk vårdcentral dækket. Der kan dog opstå tilfælde med egenbetaling. I så fald er der i visse tilfælde mulighed for refusion via Styrelsen for Patientsikkerhed, International Sygeforsikring. 

 

Læs mere om det blå EU-sygesikringskort her

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af