Grænsekontrol ved indrejse til Sverige

Seneste opdateret 19-11-2020
Ved indrejse til Sverige skal du fremvise gyldige rejsedokumenter og legitimation. Her kan du læse om, hvad det betyder for dig, der pendler mellem Sverige og Danmark.
Print

Grænsekontrol på Hyllie togstation i Sverige. Foto: News Øresund - Johan Wessman

 

Indrejserestriktioner ved de danske grænser pga. coronavirus/covid-19

For at mindske udbredelsen af smitte med coronavirus/covid-19 er der grænsekontrol ved de danske grænser. Dette indebærer også grænsen mellem Danmark og Sverige.

 

Læs om grænsekontrollen ved de danske grænser og om indrejserestriktioner

 

Øresunddirekt henviser til, at man følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger i forhold til at rejse til Sverige eller andre lande. 

Gå til um.dk og læs om rejsevejledning – Sverige

 

 

Den svenske regering har fortsat løbende grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Dette medfører, at du skal fremvise gyldigt ID-kort og evt. relevante rejsedokumenter ved indrejse til Sverige. 

 

Hvad gælder ved den svenske grænsekontrol 

Som nordisk (dansk) statsborger skal du kunne fremvise:

  • Et pas, et kørekort eller et nationalt ID-kort. 

Et gyldigt kørekort udstedt i et nordisk land er normalt tilstrækkeligt ID for nordiske statsborgere, men det sikreste er at fremvise et pas eller et nationalt ID-kort. Bemærk, at det er den rejsende, der er ansvarlig for at bevise sit statsborgerskab.

Hvis du ikke har pas eller kørekort, kan du læse mere på borger.dk om ID-kortet, og om hvordan du ansøger om legitimationskortet. ID-kort som fx er udstedt af skattemyndigheder, banker eller DSB, anses ikke som gyldig legitimationskort.

Læs mere om legitimationskort på borger.dk

Statsborgere fra øvrige EU/EØS-lande skal kunne fremvise
  • Gyldigt pas
  • Nationalt ID-kort

Personer med opholdstilladelse eller visum i Schengen

  • Et gyldigt pas og dokument, der viser, at du har en opholdstilladelse eller visum i Schengen-området
Statsborgere fra andre lande skal kunne fremvise
  • Gyldigt pas. Passet må ikke være ældre end 10 år og skal være gyldigt i mindst 3 måneder efter hjemkomsten. Visum kan være påkrævet. Kontroller, hvad der gælder for indrejse til Sverige fra forskellige lande på Regeringskansliet eller Migrationsverket.

Hold dig opdateret på Polisen.se

På det svenske politiets hjemmeside, polisen.se, kan du læse mere om, hvad du skal kunne fremvise ved grænsekontrol i Sverige.

Læs mere om grænsekontrol i Sverige på polisen.se

Hvis jeg rejser med tog til Sverige?

Når du rejser til Sverige med toget, vil der være etableret en midlertidig grænsekontrol på Hyllie Station, hvor du skal kunne fremvise gyldig legitimation og evt. relevante rejsedokumenter til det svenske politi.

 

Rejser du med børn, gælder det også dem – læs mere om dette længere nede på siden.

Hvis jeg er i bil til Sverige?

Kører du i bil over Øresundsbroen, foregår grænsekontrollen ved betalingsanlægget på Lernacken i Sverige, hvor du skal kunne fremvise gyldig legitimation og evt. relevante rejsedokumenter, og det svenske politi kan kræve at undersøge bilen.

Hvis jeg rejser med bus eller færge?

Rejser du med færge mellem Helsingør og Helsingborg, vil det være etableret midlertidig grænsekontrol ved Helsingborgs havn (I Sverige), hvor det svenske politi kan kontrollere rejsende, der rejser ind i landet. Her skal du kunne fremvise gyldig legitimation og evt. relevante rejsedokumenter.


Det er samme er gældende, hvis du rejser med bus - Gråhundbuss, Netbus eller buslinje 999 over Øresundsbroen. Ved ankomst til Sverige vil det svenske politi løbende kontrollere rejsende, der rejser ind i Sverige, hvor du også skal kunne fremvise gyldig legitimation og evt. relevante rejsedokumenter.

Skal mit barn vise ID?

Rejser med du med dit barn, behøver dit barn ikke at kunne fremvise gyldig legitimation, så længe barnet rejser med dig som forældre og har gyldige rejsedokumenter og kan bevise at du er barnets værge. Dette glæder for nordiske medborgere, og bedsteforældre anses ikke som barnets værge. Hvis dit barn har et pas, anbefaler vi, at det medbringes. Du kan kontakte Polisen i Sverige på dette nummer 0046 - 77- 114 14 00, hvis du har yderligere spørgsmål.

 

Personer under 18 år, der rejser alene, skal kunne fremvise eget pas eller gyldigt id-kort og evt. relevante rejsedokumenter.

Skoleudflugter eller lignende fra Danmark til Sverige

Hvis du som underviser skal rejse med din skoleklasse fra Danmark til Sverige, gælder der særlige regler for, hvad du skal kunne fremvise ved grænsekontrollen i Sverige.

 

Læs mere på Polisen.se om, hvad du skal kunne fremvise

 

Dette gælder ligeledes for foreninger eller tilsvarende grupper med mindre årige. 

Fakta om ID- og grænsekontrollen

ID-kontrollen i Danmark ved indrejse til Sverige

ID-kontrollen blev den 4. januar 2016 indført af den svenske regning inden indrejse til Sverige for at få øget kontrol over flygtningesituationen. Det er medfører, at du skulle fremvise gyldigt ID inden du rejser med tog, bus og færge i Danmark. ID-kontrollen er ophævet fra den 4. maj 2017.

Grænsekontrollen i Sverige fra Danmark

Grænsekontrollen er fra 4. maj 2017 blevet øget ved indrejse til Sverige. Grænsekontrollen blev indført den 12. november 2015, og er blevet udført af blandt andet det svenske politi, hvor der været paskontrol, når rejsende ankom til Sverige - blandt andet ved betalingsanlægget på Lernacken ved Øresundsbroen, togstationen i Hyllie og Helsingborg havn.

 

Læs mere om den svenske regerings beslutning om grænsekontrol i Sverige

Læs mere om forlængelsen af grænsekontrollen i Sverige 

Grænsekontrol ved indrejse til Danmark fra Sverige

Danske regering indførte midlertidig grænsekontrol fra Sverige til Danmark d. 12. november og foreløbigt seks måneder frem.

Grænsekontrollen vil være punktvis kontrol ved færgelejet i Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa samt ved Øresundsbroen og ved togtrafik fra Sverige til Danmark. Det vil sige, at der er kontrol ved alle grænseovergange en til flere gange om ugen.

Læs mere om grænsekontrol mod Sverige

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af