Fået job i Sverige - dette skal du sørge for

Seneste opdateret 28-02-2024
Bor du i Danmark, men overvejer at pendle til et arbejde på den anden side af sundet? I guiden bliver du klogere på alt fra svensk "samordningsnummer" til SINK-skat og hvilken myndighed, der håndterer social sikring.
Print

Foto: Werner Nystrand/imagebank.sweden.se

1

Få et svensk "samordningsnummer"

Når du begynder at arbejde i Sverige skal du også betale indkomstskat i Sverige. Derfor skal du registreres hos det svenske skattevæsen, Skatteverket. Du behøver ikke at have et svensk cpr-nummer (personnummer) for at arbejde i Sverige, men skal derimod have et samordningsnummer. 

 

Læs vores guide om samordningsnummer

Du ansøger om et samordningsnummer ved at besøge et af Skatteverkets servicekontorer, hvor du skal identificere dig med eksempelvis dit pas eller nationale ID. Husk, at medbringe dokumentation i form af f.eks. ansættelseskontrakt. 

 

Ansøgningsblanketten finder du her hos Skatteverket 

2

 

Sink-skat eller almindelig svensk skattepligt

Hvis du bor i Danmark og pendler til et arbejde i Sverige, skal du tage stilling til, om du vil beskattes efter den svenske SINK-ordning eller betale almindelig indkomstskat. SINK skatten er på 25 procent - der er ingen muligheder for fradrag. Alternativt kan du vælge almindelig indkomstskat, hvor du vil være berettiget til at foretage visse fradrag.

Har du distancearbejde? Hvis du for eksempel skal arbejde hjemme kan det have betydning for, hvor du betaler skat af din løn.

 

Læs mere om, hvordan du ansøger om SINK-beskatning

 

Læs mere om skat ved hjemmearbejde her

3

Flyt dine medlemskaber i a-kasse og fagforening

Hvis du bor i Danmark og arbejder i Sverige, og ønsker du at være arbejdsløshedsforsikret, så skal du være det i Sverige. Meld dig ind i en svensk a-kasse allerede din første arbejdsdag i Sverige. Hvis du er arbejdsløshedsforsikret i det forkerte land, bliver du nemlig betragtet som uforsikret. Har du lyst til at være med i en fagforening, skal du også vælge en svensk sådan, da danske fagforeninger ikke har nogen indflydelse på det svenske arbejdsmarked. Hvis du allerede er medlem af en a-kasse og fagforening i Danmark, skal du overføre dine medlemskaber til de svenske modstykker.

Bemærk, at alle sager er individuelle og at der kan være forskelle mellem dansk og svenske regler på området. Derfor er det vigtigt at du kontakter din a-kasse og/eller fagforening for at høre, hvad der gælder netop for dig, hvis du skulle gå hen og blive arbejdsløs i Sverige. Det kan desuden være en god idé at få kontakt til en international EU-sagsbehandler, som kan kigge din sag igennem.

Nogle fagforeninger har nordiske partnerskaber og tilbyder gæstemedlemskab. Kontakt derfor din danske fagforening for mere få mere information.

Kontakt din danske a-kasse og/eller fagforening for at få information om, hvordan du gør.

 

Læs mere om dagpenge - hvis du pendler til/fra Sverige

4

Kontakt Försäkringskassan

Når du arbejder i Sverige, skal du kontakte den svenske myndighed Försäkringskassan. Om du er socialt sikret i Sverige, har du ret til sociale ydelser fra dit arbejdsland. 

 

Læs mere om social sikring

5

Åben en svensk bankkonto

Når du skal arbejde i Sverige, har du brug for en svensk bankkonto, hvor du kan få din løn sat ind. Ligesom i Danmark har de forskellige banker forskellige tilbud. Derfor er det klogt at kontakte flere banker for at høre, hvilke vilkår de tilbyder ved for eksempel overførsler fra en svensk til en dansk konto - er der gebyr og hvor mange dage tager en overførsel? Der er også adskillige banker, der har kontorer på begge sider af sundet.

 

Læs mere om at åbne en svensk bankkonto

6

Undersøg din pensionsordning

I den tid du arbejder i Sverige, optjener du svensk pension. I Sverige består pensionen af tre dele: den offentlige pension, også kaldet "allmän pension", arbejdsmarkedspension, såkaldt "tjänstepension" og privat pensionsopsparing. Når du begynder at arbejde i Sverige, er det en god idé at undersøge vilkårene for tjänstepension på din arbejdsplads, da de kan se ret forskellige ud.

 

Læs mere i artiklerne om pension

7

Husk dit pas eller anden gyldig legitimation

Du skal huske at medbringe gyldig billedlegitimation, når du pendler til Sverige. Kører du med tog, er der grænsekontrol i toget over Øresund og ved togstationen i Hyllie, og kører du i egen bil foregår grænsekontrollen ved Lernackens betalingsanlæg i Sverige. Der er ligeledes grænsekontrol i Helsingborg, hvis du pendler med færgen.  

 

Læs mere om grænsekontrol ved indrejse i Sverige

 

Når du skal rejse tilbage til Danmark fra Sverige, skal du også kunne fremvise gyldig legitimation, idet det danske politi i perioder udfører grænsekontrol på den danske side.

 

Læs mere om grænsekontrol ved indrejse i Danmark

8

Digital e-legitimation fungerer ikke uden svensk personnummer

Det er vigtigt at bemærke, at man ikke kan benytte svensk e-legitimation (såsom Freija ID), hvis ikke man har et svenskt personnummer. Dette kan besværliggøre kontakten til svenske myndigheder, hvis du netop har fået job i Sverige.

Øresunddirekt anser dette for at være en grænsehindring, og problemet er blevet indrapporteret og prioriteret i Nordisk Ministerråds Grænsehindringsdatabase. 

Du kan holde dig opdateret på status af grænsehindringen i linket nedenfor. 

 

Se grænsehindringen "Digitale kommunikationsværktøjer i det offentlige fungerer ikke over de nordiske grænser"

9.

Har du spørgsmål omkring at arbejde i Sverige?

Du er altid velkommen til at kontakte Øresunddirekts informationscenter, hvis du har brug for hjælp i forbindelse med arbejde i Sverige. Her sidder myndigheder og andre eksperter klar til at vejlede dig.

 

Kontakt Øresunddirekts informationscenter

Overvejer du også at flytte til Sverige?

 

Læs mere i vores guide "Flyt til Sverige"

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Introduktion til myndighederne i Sverige

Få en guide til det offentlige svenske system, der giver dig en introduktion til de svenske myndigheder som fx Försäkringskassan, Skatteverket og Arbetförmedlingen.

Støttes af