Fået job i Sverige - dette skal du sørge for

Seneste opdateret 11-01-2022
Bor du i Danmark, men overvejer at pendle til et arbejde på den anden side af sundet? I guiden bliver du klogere på alt fra svensk "samordningsnummer" til SINK-skat og hvilken myndighed, der håndterer social sikring.
Print

Foto: Werner Nystrand/imagebank.sweden.se

1

Få en svensk "samordningsnummer"

Når du begynder at arbejde i Sverige skal du også betale indkomstskat i Sverige. Derfor skal du registreres hos det svenske skattevæsen, Skatteverket. Du behøver ikke at have et svensk cpr-nummer (personnummer) for at arbejde i Sverige, men skal derimod have et samordningsnummer. 

 

Læs mere om at få et samordningsnummer

 

Du får samordningsnummeret ved at ansøge om svensk skat hos Skatteverket med en blanket, der hedder SKV 4350. 

 

Ansøg her om et samordningsnummer med SKV 4350

2

Sink-skat eller almindelig svensk skattepligt

Hvis du bor i Danmark og pendler til et arbejde i Sverige, skal du tage stilling til, om du vil beskattes efter den svenske SINK-ordning. SINK skatten er på 25 procent - der er ingen muligheder for fradrag. Eller du kan være almindelig skattepligtig til Sverige under særlige betingelser.

 

Læs mere om, hvordan du ansøger om SINK-beskatning

3

Flyt dine medlemskaber i a-kasse og fagforening

Hvis du bor i Danmark og arbejder i Sverige, og ønsker du at være arbejdsløshedsforsikret, så skal du være det i Sverige. Meld dig ind i en svensk a-kasse allerede din første arbejdsdag i Sverige. Hvis du er arbejdsløshedsforsikret i det forkerte land, bliver du nemlig betragtet som uforsikret. Har du lyst til at være med i en fagforening, skal du også vælge en svensk sådan, da danske fagforeninger ikke har nogen indflydelse på det svenske arbejdsmarked. Hvis du allerede er medlem af en a-kasse og fagforening i Danmark, skal du overføre dine medlemskaber til de svenske modstykker.

Nogle fagforeninger har nordiske partnerskaber og tilbyder gæstemedlemskab. Kontakt derfor din danske fagforening for mere få mere information.

Kontakt din danske a-kasse og/eller fagforening for at få information om, hvordan du gør.

 

Læs mere om dagpenge - hvis du pendler til/fra Sverige

4

Kontakt Försäkringskassan

Når du arbejder i Sverige, skal du kontakte den svenske myndighed Försäkringskassan. Om du er socialt sikret i Sverige, har du ret til sociale ydelser fra dit arbejdsland. 

 

Læs mere om social sikring

5

Åben en svensk bankkonto

Når du skal arbejde i Sverige, har du brug for en svensk bankkonto, hvor du kan få din løn sat ind. Ligesom i Danmark har de forskellige banker forskellige tilbud. Derfor er det klogt at kontakte flere banker for at høre, hvilke vilkår de tilbyder ved for eksempel overførsler fra en svensk til en dansk konto - er der gebyr og hvor mange dage tager en overførsel? Der er også adskillige banker, der har kontorer på begge sider af sundet.

 

Læs mere om at åbne en svensk bankkonto

6

Undersøg din pensionsordning

I den tid du arbejder i Sverige, optjener du svensk pension. I Sverige består pensionen af tre dele: den offentlige pension, også kaldet "allmän pension", arbejdsmarkedspension, såkaldt "tjänstepension" og privat pensionsopsparing. Når du begynder at arbejde i Sverige, er det en god idé at undersøge vilkårene for tjänstepension på din arbejdsplads, da de kan se ret forskellige ud.

 

Læs mere i artiklerne om pension

7

Husk dit pas eller anden gyldig legitimation

Du skal huske at medbringe gyldig billedlegitimation, når du pendler til Sverige. Kører du med tog, er der grænsekontrol i toget over Øresund og ved togstationen i Hyllie, og kører du i egen bil foregår grænsekontrollen ved Lernackens betalingsanlæg i Sverige. Der er ligeledes grænsekontrol i Helsingborg, hvis du pendler med færgen.  

 

Læs mere om grænsekontrol ved indrejse i Sverige

 

Når du skal rejse tilbage til Danmark fra Sverige, skal du også kunne fremvise gyldig legitimation, idet det danske politi i perioder udfører grænsekontrol på den danske side.

 

Læs mere om grænsekontrol ved indrejse i Danmark

Overvejer du også at flytte til Sverige?

 

Læs mere i vores guide "Flyt til Sverige"

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Introduktion til myndighederne i Sverige

Få en guide til det offentlige svenske system, der giver dig en introduktion til de svenske myndigheder som fx Försäkringskassan, Skatteverket og Arbetförmedlingen.

Støttes af