Coronavirus/Covid-19: Information for øresundspendlere

Coronarestriktioner ved landegrænserne
Hold dig opdateret på aktuelle regler og love ved de danske og svensk grænser. Eventuelle indrejserestriktioner påvirker grænsearbejdere, der bor, arbejder og pendler i regionen.
Vi opdaterer løbende med myndighedsinformationer, -krav og -regler i vores artikel om mulige indrejserestriktioner til Sverige. I linket nedenfor kan du læse om den aktuelle status ved den svenske grænse.
Vi opdaterer løbende med myndighedsinformationer, -krav og -regler i vores artikel om mulige indrejserestriktioner i Danmark. I nedenstående link kan du læse mere om de aktuelle regler ved den danske grænse.
Skat, socialsikring og hjemarbejde
Hvis du er øresundspendler, kan øget hjemarbejde påvirke, hvor du skal betale skat eller er socialt sikret. Læs mere, om hvad det betyder for dig herunder:
For dig der arbejdspendler mellem Danmark og Sverige, kan hjemarbejde påvirke, hvilket land du skal betale skat til.
Vær opmærksom på, at der altid vil blive afregnet skat landene imellem, så du vil derfor aldrig blive dobbeltbeskattet.
Læs mere i vores artikel om beskatning og hjemmearbejde
Enligt regler, der trådte i kraft ved årsskiftet i 2021, skal udenlandske arbejdsgivere uden fast fysisk drift i Sverige, fremover registrere sig i Sverige og afregne skattefradrag på 30% af lønnen for al arbejde udført i Sverige – så længe der ikke eksisterer en aftale, der siger noget andet.
De nye regler har også indflydelse på grænsearbejdere, der normalt arbejder i Danmark og bor i Sverige, men som pga. coronapandemien er hjemsendt og arbejder hjemmefra bopælen i Sverige. Alt afhængig af, om du har arbejdet mindre eller mere end 50 procent af din arbejdstid i Sverige, skal du ansøge om skattefritagelse eller "jämkning" (skatteligning) hos Skatteverket i Sverige.
Der findes en undtagelse omkring coronavirus/covid-19 i forhold til social sikring, når det gælder hvilket land øresundspendlerne er social sikret i, og hvilket land arbejdsgiveren skal betale arbejdsgiverbidrag til.
Undtagelserne:
- Hvis du bor i Danmark og normalt arbejder i Sverige, påvirkes din social sikring i Sverige IKKE grundet hjemmearbejde i Danmark på grund af coronavirus/covid-19.
- Hvis du bor i Sverige og normalt arbejder i Danmark, påvirkes din social sikring i Danmark IKKE - grundet hjemmearbejde i Sverige på grund af coronavirus/covid-19.
- Hvis du har en igangværende A1-attest for at arbejde i Sverige og Danmark, er denne attest stadig gyldigt.
Bemærk, at undtagelsen kun gælder, hvis du har øget hjemarbejde pga. coronavirus/covid-19, hvis grænsen er lukket eller at restriktioner i samfundet gør at du ikke kan rejse til dit arbejde, eller hvis din arbejdsgiver af andre grunde pålægger dig at arbejde hjemmefra pga. coronavirus/covid-19. Undtagelserne gælder derfor ikke, hvis du eksempelvis starter i nyt job hos en ny arbejdsgiver eller starter som selvstændig.
Hvis du er i tvivl om undtagelserne vedrørende social sikring, kan du kontakte Øresunddirekt på oresunddirekt@lansstyrelsen.se eller Försäkringskassan på (+46) 10-11 51 964.
Læs mere om corona og social sikring (på svensk)
På borger.dk og forsakringskassan.se kan du læse mere om aktuelle spørgsmål om social sikring i forbindelse med hjemmearbejde på grund af coronavirus/covid-19, hvis du normalt bor i ét land og arbejder i et andet land.
Arbejdsløs pga. corona/covid-19
Læs her om, hvordan du skal forholde dig, hvis du har mistet dit arbejde eller blevet hjemsendt pga. corona/covid-19.
Hvis du bliver arbejdsløs i Sverige, er det vigtigt, at du tilmelder dig på Arbetsförmedlingen på din første ledighedsdag. Dette giver dig mulighed for at melde dig ind i en a-kasse i Sverige, og kunne ansøge om at få udbetalt arbejdsløshedsydelser.
De samme regler gælder, hvis du bor i Sverige og har pendlet til et arbejde i Danmark. Dette skyldes, at du skal være til rådighed for det svenske arbejdsmarked, når du modtager dagpenge. Har du ikke været medlem af en dansk a-kasse, kan du få den såkaldte grundforsikring, hvis du opfylder arbejdsvilkåret.
Læs mere om a-kasse for pendlere mellem Danmark og Sverige
Læs mere om i vores guide om, hvordan du skal forholde dig, hvis du stopper med at arbejde i Sverige
Grundet den øgede arbejdsløshed pga. coronavirus/covid-19, har man tilpasset reglerne for arbejdsløshedsydelser i Sverige. De nye midlertidige regler omfatter bl.a en større erstatning ved arbejdsløshed.
Læs mere om de tilpassede regler på A-kassa.se
Hvis du bor i Sverige og arbejder i Danmark og er social sikret i Danmark, gælder EU-reglerne stadig i forhold til, at du bør være medlem i en dansk a-kasse. Hvis du bliver arbejdsløs i Danmark, så medregnes medlemsperioden i Danmark, når du søger om arbejdsløshedsdagpenge i Sverige.
Hvis du bor i Sverige, men arbejder i Danmark, og er hjemsendt grundet coronavirus/covid-19, har du mulighed for at få lønkompensation gennem de danske hjælpepakker.
Den danske regering tilbyder hjælpepakker til private virksomheder, som får mulighed for at søge om midlertidig lønkompensation, hvis de hjemsender deres medarbejdere. Hvis din arbejdsgiver opfylder betingelserne for at få midlertidig lønkompensation, kan din arbejdsgiver sende dig hjem med fuld løn.
Lønkompensationen omfatter private virksomheder, der er registeret i Det Central Virksomhedsregister (CVR) og hvor medarbejderne er registeret med et CPR-nummer.
Du som medarbejder skal stå til rådighed for arbejdsgiveren, og du skal kunne vende tilbage på job, når der er behov. Til gengæld skal du give ’afkald’ på fem feriedage.
På virksomhedsguiden.dk kan du læse mere om lønkompensationen for private virksomheder.
Coronavirus/Covid-19 har gjort det nødvendigt for flere virksomheder at permittere (hjemsende) medarbejdere, for at spare på lønnen.
At blive permitteret indebærer, at din arbejdsgiver sender dig helt eller delvist hjem, uden at du mister din løn. Under permittering er du stadig ansat hos din arbejdsgiver og skal være klar til at starte med at arbejde igen, når din arbejdsgiver giver besked. Du behøver derfor ikke kontakte Arbetsförmedlingen, da du stadig er ansat hos din arbejdsgiver.
Det er desuden muligt at blive korttidspermitteret, som betyder, at du går ned i arbejdstid og derfor får en smule mindre i løn. Dette kaldes også for korttidsarbejde. Ved korttidspermittering pga. coronavirus/covid-19 hjælper den svenske stat arbejdsgiveren med at betale løn, og du får typisk udbetalt ca. 80% af din løn, på trods af at du arbejder mindre tid.
En svensk arbejdsgiver kan som udgangspunkt ikke hjemsende en medarbejder uden lønkompensation.
Hvis du er bliver hjemsendt, og din virksomhed ikke kan tilbyde dig lønkompensation og du stadig er ansat i virksomheden, skal du omgående kontakte EU-sagsbehandleren i din danske eller svenske a-kasse for at ansøge om dagpenge.
Hvis du ikke er medlem i en a-kasse, vil du ikke kunne ansøge modtage dagpenge, imens du er hjemsendt.
Hvis du arbejder i Sverige og din arbejdsplads går konkurs, er det vigtigt at du kender dine muligheder. Du kan evt. være omfattet af den statslige løngaranti.
Vaccination og covid-19-test i Øresundsregionen
Læs mere om, hvor du kan forvente at blive testet og vaccineret, hvis du bor og arbejder i Øresundsregionen.
Du bliver som udgangspunkt vaccineret i det land, hvor du er registreret (folkbokfört).
Hvis du er registreret i Sverige, kommer du som udgangspunkt til at tilbydes vaccination i den region, hvor du er registreret - selvom du skulle være socialforsikret et andet sted.
Du bliver som udgangspunkt vaccineret i det land, hvor du er registreret. Hvis du er sygesikret i Danmark (eksempelvis pga. af arbejde i Danmark), har du dog ret til at modtage en vaccine i Danmark. I så fald skal du bruge dit særlige sundhedskort, hvori dit CPR-nummer står.
Læs mere om, hvor du kan blive vaccineret mod coronavirus/covid-19 i Danmark på sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Hvis der vil blive anbefalet en ny runde af vaccination, vil du blive inviteret til en vaccinering på følgende måder:
- Hvis du har Nem-ID bliver du automatisk inviteret til vaccinering, når myndighederne når til din aldersgruppe. Når du har modtaget en invitation, kan du selv booke tid til vaccination på vacciner.dk. Vaccinationstiden vil herefter kunne ses på vacciner.dk.
- Hvis du ikke har Nem-ID vil du ikke automatisk modtage en invitation. Hvis du ønsker en vaccination i Danmark, skal du kontakte din region, når det er din aldersgruppes tur til at blive vaccineret. I telefonen skal du oplyse, at du har et særligt sundhedskort, dit CPR-nummer, samt at du gerne vil vaccineres. Hvis det er din aldersgruppes tur til at blive vaccineret, vil regionen herefter kunne booke en vaccinationstid til dig.
Hold øje med, hvornår det er din tur til vaccination på Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender.
Gå til Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender
Kontakt Region Hovedstaden på tlf.: (+45) 38 66 00 00
Kontakt Region Sjælland på tlf.: (+45) 70 20 42 33
Du kan finde information om forskellige covid-19-testmuligheder i din region i Sverige på 1177.se.
Læs mere om covid-test i Sverige på 1177.se
Læs mere om rejsecertifikat (reseintyg) på 1177.se
Private testaktører
Der findes også private aktører, der tilbyder covid-19-test i Sverige.
Hvis du har et dansk CPR-nummer, har du mulighed for at booke en gratis PCR-test i Danmark via coronaprover.dk.
Log ind med NemID på coronaprover.dk, for at booke en test
Øvrig information fra svenske myndigheder
Her kan du finde information fra svenske myndigheder, som kan være relevant for dig, som bor eller arbejder i Sverige.
På krisinformation.se kan du finde informationer om bl.a. gældende restriktioner i det svenske samfund og anbefalinger fra de svenske myndigheder.
Folkhälsomyndighetens hjemmeside indeholder information om coronavirus/covid-19. Her finder du information om smitten i Sverige og globalt. Du finder desuden råd om, hvordan du beskytter dig selv og andre. Desuden indeholder hjemmesiden information til skoler, børneinstitutioner og rejsende. Hjemmesiden opdateres løbende.
Se den svenske rejsevejledning på regeringen.se