Skatteregler for medarbejdere af udenlandske virksomheder i Sverige

Seneste opdateret 11-01-2022
Den 1. januar 2021 trådte nye skatteregler i kraft i Sverige, som har indflydelse på skattepligten og skattefradraget for udenlandske arbejdsgivere, hvis medarbejdere udfører arbejde i Sverige (heriblandt hjemmearbejde).
Print

Enligt regler, der trådte i kraft ved årsskiftet i 2021, skal udenlandske arbejdsgivere, som ikke har en fast fysisk drift i Sverige, registrere sig som arbejdsgiver i Sverige, og afregne skattefradrag på 30 procent af lønnen for al arbejde udført i Sverige – så længe der ikke eksisterer en aftale, der siger noget andet. 

De nye regler har også indflydelse på grænsearbejdere, der normalt arbejder i Danmark og bor i Sverige, men som pga. coronapandemien er hjemsendt og arbejder hjemmefra bopælen i Sverige. Alt afhængig af, om du har arbejdet mindre eller mere end 50 procent af din arbejdstid i Sverige, skal du ansøge om skattefritagelse eller "jämkning" (skatteligning) hos Skatteverket i Sverige. 

 

Du kan læse mere om de nye regler på Skatteverkets hjemmeside

 

Læs mere om skattereglerne for udenlandske virksomheder i Sverige

 

Hvad gælder for medarbejderen:

For at opnå ”jämnkning” af skatten (enten som skattefritagelse eller skatteudligning), skal den ansatte sende en ansøgning til Skatteverket. Dette skal gøres enten via ”et fritextbrev” eller som en ansøgning om ”jämkning” (skatteligning).

 

Hvis den ansattes hjemarbejde i Sverige udgør mindre end 50 procent af arbejdstiden over en 3-måneders periode, er det muligt at opnå skattefritagelse i Sverige. Dette skal den ansatte angive i ansøgningen til Skatteverket under "øvrige oplysninger". Den ansatte er i dette tilfælde omfattet af Øresundsaftalen og hele indkomsten vil i så fald blive beskattet i Danmark.

Medarbejdere, der ikke har haft hjemarbejdsdage i Sverige, er ikke skattepligtige i Sverige og skal derved ikke betale svensk skat. I dette tilfælde kræves ingen kontakt med Skatteverket.

 

Ansøg om jämnkning på skatteverket.se

 

Hvis den ansattes hjemmearbejde tæller for mere end 50 procent af den samlede arbejdstid, skal personen beskattes for hjermarbejdsdagene i Sverige. Dette skal angives med henvisning til Øresundsaftalen i ansøgningen til Skatteverket, som derefter træffer en beslutning om arbejdsgiverens procentsats ved skattefradrag. Beslutningen overleveres derefter til arbejdsgiveren, og skal derefter følges, når der trækkes skat ved svenske arbejdsdage.

 

Hvad gælder for arbejdsgiveren:

Den danske virksomhed, som benytter sig af arbejdskraft i Sverige (heriblandt hjemarbejde), skal enligt de nye regler også registrere sig som arbejdsgiver hos Skatteverket. Dette indebærer, at virksomheden skal indberette skat til Skatteverket for de dage, som den ansatte har udført arbejde i Sverige og dermed ikke opfyldt Øresundsaftalen.

 

Læs mere om hvad der gælder for udenlandske virksomheder i Sverige

 

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af