Trafikregler i Sverige – værd at vide

Seneste opdateret 23-07-2020
Har du styr på de svenske trafikregler, hastighedsgrænser og promillegrænser? Her i artiklen kan du få styr på, hvad du bør være opmærksom på, når du kører bil i Sverige.
Print

Svensk promillegrænse

I Sverige er promillegrænsen lavere end i Danmark. I Sverige er det ikke tilladt at køre bil eller motorcykel med en alkoholpromille over 0,2. I Danmark er grænsen på 0,5 promille.

 

Hastighedsgrænser i Sverige

I Sverige skal du være opmærksom på skiltningen, da hastighedsgrænserne kan variere fra vej til vej.

De generelle hastighedsgrænser for personbiler er:

 • Normalt gælder 110 km/t på motorveje – lavere hastighed kan dog forekomme ved byområder. Få steder er det muligt at køre 120 km/t.
 • På landeveje er fartgrænsen sat ned til 80 km/t på de fleste hovedveje uden midterrabat, og op til 100 km/t på landeveje samt motortrafikveje med midterrabat.
 • I byområder ligger fartgrænsen mellem 30 km/t – 70 km/t.
 • Personbil med campingvogn er fartgrænsen på motorvej, motortrafikvej og hovedvej 80 km/t.
 • For anhængere uden påløbsbremse er hastighedsgrænsen generelt 40 km/t. Dog skal følgende være opfyldt:

   

  - For trailere med last:
  Trailerens totalvægt (trailerens vægt + den maksimalt tilladte last) er lavere end 50% af bilens køreklare vægt (dvs. bil + fører + benzin + oppakning). En tommelfingerregel for den køreklare vægt er bilens egenvægt + 125 kg. Trailerens totalvægt må dog maks være 750 kg.

  - For trailere uden last:
  Trailerens egenvægt (vægten uden last) er lavere end 50% af bilens køreklare vægt. Trailerens totalvægt må dog maks være 750 kg.

 

Læs mere om hastighedsgrænserne i Sverige på trafikverket.se

 

Bro- og vejafgifter i Sverige

Skal du krydse Øresundsbron til Sverige, skal du betale broafgift.

 

Læs mere om priser på Øresundsbron via linket

 

I Gøteborg og Stockholm kommer du i dagtimerne til at betale vejafgift for at køre ind i eller gennem. Dette gælder også, hvis du skal køre på Europavej E6 gennem Gøteborg. Betaling automatisk sker ved, at et kamera tager et billede af bilens nummerplade, og vejafgiften opkræves hos bilens ejer.

 

Brug af mobil i trafikken i Sverige

I Sverige er det ikke længere tilladt at tale i håndholdt mobiltelefon, mens du kører bil - den nye regel trådte i kraft fra 1. februar 2018. Hvis du bliver taget i at tale i håndholdt mobiltelefon kan du få en bøde på 1500 SEK. Dette gælder også andre transportmidler.

 

Læs mere på Trafikverkets hjemmeside

 

Ulykke

Hvis du kommer i en ulykke, kan du komme i kontakt med det svenske politi, brandvæsen og ambulance ved at ringe 112.

Hvis du kommer i en ulykke, der involverer mennesker eller biler, skal du anmelde til det svenske politi med det samme. Ingen må forlade ulykkesstedet, og de involverede køretøjer må ikke flyttes, før det svenske politi har været forbi og har undersøgt stedet.

Hvis du kommer til at påkøre et stort dyr som elg, rådyr, hjort, vildsvin, bjørn, ulv eller los, skal du anmelde påkørslen til det svenske politi – også selvom dyret løber væk efter påkørslen. Du kan få en bøde, hvis du undgår at anmelde ulykken. Ulykker, der involverer mindre dyr som harer, ræve og grævlinger, behøver du ikke at anmelde.

 

Parkeringsregler 

Som udgangspunkt må du kun parkere eller standse i højre side af vejen i færdselsretningen – altså kun parkere i trafikkens retning. Hvis din bil er parkeret ulovligt, kan du få en p-bøde, og du kan også risikere, at din bil kan blive slæbt væk. Du kommer selv til at betale for omkostningerne ved flytningen af din bil.

Ved ensrettede veje kan du holde i begge sider, men stadig i trafikkens retning.

Svenske byområder kan også have deres egne lokale parkeringsregler, som er en god idé at undersøge nærmere.  

 

Læs mere om Transportstyrelsens parkerings – og standseregler i Sverige

 

Vinterdæk eller pigdæk

Fra 1. december til 31. marts er det et krav, at biler kører med vinterdæk i Sverige. Dette gælder for både svenske og udenlandske bilister.

 

Læs mere om vinterdæk og pigdæk i vores artikel

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af