Vinterdæk i Sverige

Seneste opdateret 21-12-2022
Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1. december til 31. marts, når der er vintervejr med lave temperaturer og sne, is, eller vand på vejbanen. Kravet gælder alle typer af motorkøretøjer samt trailere og campingvogne.
Print

Hvis du skal have din bil med til Sverige i perioden 1. december til 31. marts, skal du huske at have vinterdæk på. Det er lovpligtigt at køre med vinterdæk i Sverige mellem december og marts, hvis der er sne, frost eller is på dele af vejen. 

 

Læs mere om definitionen af vinterväglag på polisen.seIfølge svensk lov er vinterdæk til personbiler enten pigdæk eller såkaldte friktionsdæk eller helårsdæk, der er særligt fremstillet til vinterkørsel og som har en mønsterdybde på mindst 3 mm.

For lastbiler, busser eller personbiler klasse II med en totalvægt over 3500 kg, kræves en mønsterdybde på mindst 5 mm.

 

Læs mere om godkendte vinterdæk for forskellige slags køretøjer på transportstyrelsen.se

 

Hvis du kører med pigdæk om vinteren, skal du udskifte dem med sommerdæk senest den 15. april. Vinterdæk uden pigge, såkaldte friktionsdæk, er lovlige at køre med året rundt, men den svenske Transportstyrelsen anbefaler, at du skifter til sommerdæk om sommeren.

 

Læs mere om vinterdæk på transportsyrelsen.se

 

Hvornår skal man skifte til vinterdæk i Sverige?

Mellem den 1. december og 31. marts skal du have vinterdæk på bilen, hvis du skal benytte den i Sverige. Ifølge Dækbranchens Fællesråd er det fornuftigt at skifte fra sommerdæk til vinterdæk, når der er risiko for, at temperaturen kommer under 7 grader. En tommelfingerregel er at montere vinterdæk omkring efterårsferien og sommerdæk omkring påsken. 

 

Læs mere om vinterdæk på transportstyrelsen.se

 

Hvad er reglerne for vinterdæk i Danmark?

I Danmark er vinterdæk ikke lovpligtige. Det anbefales dog, at man skifter mellem vinterdæk og sommerdæk. Vinterdæk er fremstillet af blødere gummi end sommerdæk, og det betyder, at vinterdæk bedre kan stå fast på vejbanen ved lave temperaturer.

 

Hvad er reglerne for pigdæk i Sverige?

I Sverige er det tilladt at bruge pigdæk i perioden 1. oktober til 15. april. Hvis bilen har pigdæk, skal også en eventuel trailer, der er koblet til bilen, have pigdæk. I normale tilfælde skal pigdækkene tages af senest den 15. april. Men da der stadig kan være sne i dele af Sverige om foråret, får man lov at beholde pigdækkene på indtil vintervejret er ovre. Der er ingen krav på kæder i Sverige. 

Støttes af