Nye, svenske penge i år 2015 og 2016

D. 29-11-2017
I 2015 og 2016 indførte Sverige nye pengesedler og mønter. Desuden blev der indført den nye pengeseddel, 200-kronesedlen. De gamle svenske pengesedler og mønter vil på sigt blive ugyldige, så du kan her læse om, hvad du kan gøre med dem, inden de bliver forældede.
Print

Billede af nye svenske pengesedler. Flere billeder af sedler og mynter kan findes i linksene nedenfor. (Foto: Riksbanken)

Ugyldige svenske pengesedler og mønter efter den 30. juni 2017

Fra den 30. juni 2017 kan du ikke længere bruge de gamle svenske penge: 100- og 500-kronesedler samt 1-, 2- og 5-kronemønter. Den nuværende svenske 10-krone kommer til at være uforandret. I oktober sidste år begyndte den svenske Riksbanken at indføre de nye 100- og 500-kroneselder samt de nye 1-, 2- og 5-kronemønter.

Det er muligt at veksle disse gamle pengesedlerne i danske banker. Kontakt din danske bank for at høre nærmere. Veksler din danske bank dine svenske sedler, skal du være opmærksom på, at de kan kræve et gebyr for denne service.

 

Du kan se billeder af gyldige og ugyldige pengesedler i nedenstående link:

Se gyldige og ugyldige pengesedler i Sverige

 

Veksle gamle 1-, 2- og 5-kronemønter i Sverige

Efter steder i Sverige er det muligt, at du kan få vekslet dine gamle 1-, 2- og 5-kronemønter. Den svenske nationalbank, Riksbanken, har udviklet et digitalt kort, hvor du kan finde banker i Sverige, der kan veksle dine gamle 1-, 2- og 5-kronemønter. Du skal dog være opmærksom på, at disse banker kan tage et gebyr for at veksle.

Hvis du allerede har en svensk bankkonto, kan du kontakte din svenske bank for at høre nærmere om de snart ugyldige kronesedler og mønter.

Har du en bankkonto hos svenske Riksbanken?

Hvis du har en bankkonto for den svenske nationalbank, Riksbanken, kan du indsætte gamle 100- og 500-kronesedlerne på din konto indtil den 30. juni 2018. Derefter kan du indsætte gamle 100- og 500-kronesedler på din konto hos Riksbanken mod et gebyr på cirka 100 svenske kroner. De gamle 1-, 2- og 5-kronemønter kan du kun indsætte på din bankkonto indtil 31. august 2017, og derefter tager Riksbanken ikke længere imod de ugyldige mønter.

 

Se gyldige og ugyldige mynter i Sverige

 

Den svenske bank har ret til at stille spørgsmål 

Når du skal indsætte penge i en svensk bank, skal du være forberedt på at svare på spørgsmål om, hvor pengene kommer fra og vise et gyldigt ID. I visse tilfælde kan banken derudover kræve at se kvitteringer, fakturer eller andre handelsbeviser, som indikerer, hvor du har fået pengene fra. Dette gøres muligt af hvidvaskningsloven, som blandt andet indebærer, at banker er ansvarlige for at finde ud af, hvor pengene kommer fra. Kontrollen kan foretages, selvom der ikke er nogen begrundet mistanke om lovbrud.

 

Læs også: Bankkonto i Sverige

 

Nye, svenske 20-, 50- og 1000-kronesedler i 2015

Den 1. oktober 2015 begyndte den svenske Riksbanken med at indføre nye 20-, 50- og 1000-kronesedler med nye motiver. Desuden blev den nye 200-kroneseddel indført. Fra den 30. juni 2016 var det ikke længere muligt at bruge de gamle kronesedler.

Hvis du har gamle svenske 20-, 50- og 1000-kronesedler liggende, veksler de danske banker ikke længere disse sedler. Det er stadig muligt at få indløst dine ugyldige sedler hos svenske Riksbanken - dog for et gebyr på ca. 100 svenske kroner

De nye pengesedler bliver sværere at forfalske

De nye pengesedler har nye sikkerhedsdetaljer, som skal gøre dem sværere at forfalske. Dels har Sverige indført et lodret sikkerhedsbånd med billeder, som bevæger sig og skifter motiv, når man vipper sedlen, og dels er der et billede, som gradvis skifter farve fra gul til grøn. Mønten bliver mindre og kommer derfor også til at veje mindre.

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Vi kan hjælpe dig

Du kan altid besøge vores informationstjeneste i Malmø og få hjælp med dine spørgsmål omkring arbejde, flytte eller studere på tværs af Øresund.

Støttes af