Danske torpare får lettere adgang til svenske tjenester

D. 20-05-2021
Fra den 18. juni kan udenlandske sommerhusejere ansøge om samordningsnummer i Sverige, og får dermed lettere ved at oprette tjenester og services, såsom el-, telefon- og internet-abonnementer.
Print

Danske sommerhusejere vil fremover få lettere ved at oprette el-, telefon- og internet-tjenester i Sverige.

Tidligere har det været svært at tilgå svenske tjenester, såsom el, telefon og internet, uden et svensk personnummer. Dette har givet udfordringer for mange danske torpare, som har sommerhus eller ødegård i Sverige.

Dette laver en beslutning i den svenske Riksdagen nu om på. Fra og med den 18. juni vil det være muligt for udenlandske statsborgere, der har en relation til Sverige, bl.a. gennem et sommerhus/ødegård, for at ansøge om et såkaldt svensk samordningsnummer. Et samordningsnummer er en identitetsbetegnelse for personer som ikke er folkeregistreret i Sverige, og kan bruges til services og tjenester i Sverige.

For at ansøge om et samordningsnummer, skal man kunne bevise sin tilknytning til Sverige. Dette sker ved at besøge det svenske Skatteverket. Samordningsnummeret skal desuden fornyes hvert 5 år via en ansøgning.

Beslutningen i Riksdagen sker efter flere års arbejde og pres fra bl.a. Nordisk Ministerråds Grænsehindringsråd, som har kæmpet for mere mobilitet og lettere adgang for den store mængde nordiske sommerhusejere i Sverige.

 

Læs mere om beslutningen på Nordisk Ministerråds hjemmeside

Læs hele beslutningen på riksdagen.se

 

Støttes af