Statsborgerskab for nyfødte

Seneste opdateret 01-04-2019
Den svenske lovgivning vedrørende statsborgerskab tager udgangspunkt i hvilket land, man kommer fra. Det betyder, at et barns statsborgerskab afgøres af, hvor forældrene kommer fra.
Print

Forældrenes statsborgerskab er afgørende

For børn, der er født i Sverige, afgøres statsborgerskabet af forældrenes statsborgerskab. Det har altså ingen betydning i hvilket land, barnet er født. Et barn, som bliver født i Sverige af danske forældre, bliver altså ikke automatisk svensk statsborger. I stedet bliver barnet automatisk dansk statsborger, hvis enten:

  • barnet er født 1. juli 2014 eller senere, er de grundlæggende regler, at barnet kan blive dansk statsborger ved fødslen, hvis moderen eller faderen er dansk statsborger.
  • barnet er født før 1. juli 2014, gælder andre regler, hvor det har betydning for, hvilken forælder der er dansk statsborger, om forældrene var gift på tidspunktet for barnets fødsel, og om barnet er født i Danmark eller i udlandet. 

Er forældrene ikke gift og er faderen dansk, kan barnet få dansk statsborgerskab, hvis forældrene gifter sig. Hvis faderen er dansk, kan barnet få dansk statsborgerskab, hvis det bliver født i Danmark.

 

På Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside kan du læse mere om reglerne om dansk statsborgerskab:

Læs mere om dansk statsborgerskab på uim.dk

 

Dobbelt statsborgerskab for børn

Børn kan få dobbelt statsborgerskab i Danmark og Sverige, hvis barnets mor eller far har svensk statsborgerskab.

 

Læs mere i vores artikel om dobbelt statsborgerskab i Danmark og Sverige

 

Dansk statsborgerskab

Der udfærdiges ingen attest eller lignende efter barnets fødsel, som viser at barnet er dansk statsborger. Du kan dog ansøge om en attest, der beviser barnets danske statsborgerskab. Ansøgningsblanketten henter du enten via Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside eller kontakt Danska Generalkonsultatet i Malmø.

Hent her ansøgningsskema om bevis for dansk statsborgerskab

 

Kontakt Dansk Generalkonsulatet i Malmö på telefon: 0046 752 48 25 93 eller e-mail: generalkonsultat@danskebank.se

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.