Statsborgerskab i både Danmark og Sverige

Seneste opdateret 31-10-2019
Man kan ansøge om at være statsborger i både Danmark og Sverige.
Print

Udenlandske statsborgere, som vil have dansk statsborgerskab

Loven om dobbelt statsborgerskab indebærer, at udenlandske statsborgere, som er berettiget til at søge om dansk statsborgerskab, nu kan søge om et dansk statsborgerskab, uden at frasige sig sit andet statsborgerskab. Det er dog en forudsætning, at man opfylder nogle grundlæggende betingelser.

 

Send erklæring 

Du kan ansøge om dansk statsborgerskab igen ved at indsende en erklæring om din danske indfødsret til Udlændinge- og Integrationsministeriet. 

Du skal indsende den erklæringsblanket, hvis betingelser du opfylder. For at få erklæringen behandlet, skal der betales et gebyr på 1.100 DKK.

Sagsbehandlingstiden ligger på nuværende tidspunkt på 6-8 måneder hos Udlændige- og Integrationsministeriet (eller Statsforvaltningen, hvis du har sendt din erklæring inden 1. april 2019). 

Erklæringsblanket nr. 1: Nordiske statsborgere mellem 18 og 23 år  

For at opfylde betingelserne for erklæringsblanket nr. 1, skal man:

  • Være mellem 18 og 23 år
  • Have bopæl i Danmark på det tidspunkt, man indsender erklæringen
  • Have haft fast bopæl i Danmark i mindst 10 år, heraf sammenlagt mindst fem år inden for de seneste seks år
  • Du skal være ustraffet og må ikke være sigtet for en lovovertrædelse

Du finder erklæringsblanket nr. 1 her, som du skal udfylde og indsende til statsforvaltningen.  

Læs mere på uim.dk

 

Erklæringsblanket nr. 2: Nordiske statsborgere over 18 år   

Hvis du er ustraffet, nordisk statsborger, som er fyldt 18 år og har boet i Danmark i de seneste 7 år, opfylder du betingelserne for erklæringsblanket nr. 2. Læs mere om de nærmere omstændigheder for nordiske statsborgere, der er berettiget til dansk statsborgerskab.

Læs mere på uim.dk

 

For dem, der ønsker sit tidligere danske statsborgerskab tilbage, og som ikke opfylder ovenstående betingelser, kan man læse mere på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.

Læs mere om dansk statsborgerskab på uim.dk

 

Danske statsborgere, der bor i Sverige, som også ønsker at have svensk statsborgerskab 

Den nye danske lov medfører også, at danske statsborgere, som er flyttet til Sverige, kan søge om svensk statsborgerskab og samtidig beholde sit danske statsborgerskab. Danske statsborgere kan få svensk statsborgerskab gennem en ansøgning til Länsstyrelsen. Læs mere om, hvilke krav man generelt skal opfylde for at blive svensk statsborger, samt hvordan man ansøger på Länsstyrelsens hjemmeside. På hjemmesiden finder du også alle de blanketter, som skal bruges i denne forbindelse.

 

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af