Lige nu kan du opleve lidt længere svartider pga. skattedeklarationer Kontakt

De nye regler for svensk samordningsnummer har god effekt i samfundet

D. 28-02-2024
De nye regler for samordningsnummer trådte i kraft i september 2023, og har allerede fået god gennemslagskraft i det svenske samfund. Som noget nyt blev det indført, at alle samordningsnumre registreres med et af tre niveauer af identitet: bevist (styrkt), sandsynliggjort eller usikker.
Print

Som udgangspunkt bør alle med et samordningsnummer have bevist identitet, men i de tilfælde det ikke er muligt, tildeles de enten sandsynliggjort eller usikker identitet. Det kræves at man fysisk møder op på et af Skatteverkets servicekontorer for at få bevist identitet.

De nye regler for identitetskontrol sikrer, at myndigheder og virksomheder får vished om, hvem borgeren eller kunden er, når de bruger deres digitale tjenester. ”Vi hører fx fra vores samarbejdspartnere at mange danskere har fået brev fra deres svenske bank om, at de skal møde op hos Skatteverkets servicekontor for at få et ”styrkt” samordningsnummer og bevise deres identitet.” fortæller Ulrika Peldán, som er Skatteverkets ansvarlige hos Øresunddirekt.

I løbet af 2024 vil Skatteverket udvide identitetskontrol med kontrol af biometrisk data. Det betyder, at fremover skal også biometrisk data, som er gemt i passet, kunne kontrolleres ved fastsættelse af identitet. Det betyder dog ikke, at de, som allerede har bevist identitet under de nye regler/det nye system, behøver at møde op hos Skatteverket igen, forsikrer Ulrika Peldán.

En sikker identitetskontrol er også en forudsætning for at få et e-ID. I dag er det endnu ikke muligt at få et svensk ID, hvis man ikke bor i Sverige og har et almindeligt personnummer. Men der er flere initiativer på vej. Bl.a. en undersøgelse af statslig e-identifikation, som ifølge forslaget også skal gøres tilgængelig for personer med et bevist samordningsnummer. Så på længere sigt er der gode forhåbninger om, at personer med et bevist samordningsnummer også får adgang til et svensk e-ID.

Læs mere om det svenske samordningsnummer her.

 

Støttes af