I deklarationsperioden frem til begyndelsen af maj kan du i perioder opleve længere svartider i vores informationscenter Kontakt Øresunddirekt

Feriedage i en svensk ansættelse

Seneste opdateret 13-03-2023
I Sverige findes der ikke noget, som svarer til den danske Feriekonto. I stedet er det den enkelte arbejdsgiver, der administrerer de ansattes ferier. Alle fuldtidsansatte har ret til mindst 25 dages ferie på et år.
Print

Ret til ferie i fem arbejdsuger

Hvis du arbejder i Sverige, omfattes du af den svenske ferielovgivning, der giver dig mulighed for forskellige fordele, nemlig semesterledighet, semesterlön og semesterersättning. Loven giver dig ret til 25 feriedage og fire ugers sammenhængende ferie i perioden juni, juli og august, medmindre der er angivet andet i kollektivaftalen. Du har også ret til at gemme et antal af dine feriedage hvert år i højst fem år. Så kan man - hvis det er muligt for din arbejdsplads - tage en længere ferie.

 

  • Semesterledighet (feriedage): Alle fuldtidsansatte har ret til mindst 25 feriedage per år. 
  • Semesterlön (feriepenge): Er den ydelse den ansatte får under sin afholdte ferie. Semesterlönen består af din aktuelle månedsløn og et mindre ferietillæg. 
  • Semesterersättning (ferieydelse): Denne ydelse udbetales, når du afslutter din ansættelse, hvis ikke du har holdt al din ferie eller ved kortere ansættelser.

 

Svensk ferieår

Et ferieår er det år, du kan tage ferie inden for. Det løber fra den 1. april og et år frem til og med den 31. marts det efterfølgende år.

 

Feriedage (semesterledighed) og weekender

Hvis du normalt arbejder mandag til fredag og normalt har fri i weekender, så omfatter ledigheden også lørdag og søndag. Hvis du eksempelvis vil holde ferie i tre sammenhængende uger, så skal du bruge feriedage på de dage, hvor du normalt vil have arbejdet - dvs. mandag til fredag. De to mellemliggende weekender indgår også i ledigheden. 

Weekenddage, der ligger opad enten første eller sidste feriedag, kaldes "kransdagar" og indgår ikke som feriedage. Du er derfor i princippet arbejdsskyldig i disse dage, men typisk så omfattes også disse dage i som fridage i ferier. 

Hvis du normalt arbejder lørdage og/eller søndage, gælder særlige regler jf semesterlagens 9 §.

 

Læs mere om semesterlagen på riksdagen.se

 

Hvordan tager man ferie?

I Sverige findes der ikke noget, der svarer til den danske Feriekonto. I stedet er det den enkelte arbejdsgiver, der administrerer dine feriedage. Oftest er det nogen på personaleafdelingen, der varetager denne funktion.

Ifølge ferielovgivningen skal ferien regnes ud i hele dage. Det indebærer, at man normalt ikke kan tage en halv feriedag (inden for nogle overenskomster er det muligt at holde halve feriedage, så undersøg hvad der gælder i din overenskomst).

 

Hvis du stopper med at arbejde i Sverige

Hvis din ansættelse ophører, har du ret til ferieydelser for:

  • Optjent ferie gennem indeværende år
  • Opsparet ferie fra tidligere år

Det er, som tidligere nævnt, arbejdsgiveren på det sted, hvor du afslutter din ansættelse, som du skal kontakte angående din ret til eventuel udbetaling af ferieydelser.

 

Læs mere om reglerne om feriedage i en svensk ansættelse på verksamt.se

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

7 gode råd: Sådan søger du job i Sverige

Hvis du søger job i Sverige, giver vi dig syv gode råd om blandt andet, hvor du kan søge job og om svenske ansættelsesforhold. 

Støttes af