Købe brugt bil i Sverige

Seneste opdateret 21-12-2022
Der er et stort marked for brugte biler i Sverige. Det svenske Konsumentverket (Forbrugerrådet) har god og udførlig information om bilkøb på sin hjemmeside. Det er en god idé at læse, før du skal købe bil i Sverige.
Print

Køb brugt bil hos en privatperson i Sverige

Køber du en brugt bil af en privatperson, har du som regel ingen garanti på købet. Køber du en brugt bil af nyere model, kan der nogle gange være en garanti med. 

På Konsumentverkets hjemmeside findes mange blanketter og andre hjælpemidler til at gennemføre handlen, for eksempel en købekontrakt, som I kan anvende.

 

Der er visse ting, som er ekstra vigtige at tænke på.

  • Kræv at se en kvittering fra den nuværende ejer. I Sverige kan man ikke handle en vare "i god tro". Hvis det viser sig, at bilen er stjålet, skal du aflevere den tilbage til rette ejermand uden erstatning.
  • Få altid klarhed over, hvem der er bilens ejer, og hvem der har registreret den. Det kan du gøre via Transportsstyrelsens telefonsvarertjeneste: +46 771-14 15 16. Der kan du også få oplysninger om tidligere ejere, og om skatten er betalt via Bilregistret.
  • Er bilen betalt? Det er vigtigt at undersøge, om bilen er betalt ud. Hvis bilen er købt på kredit eller leaset, kan der i værste fald være betalinger, som skal indfries. I så fald er der risiko for, at du tvinges til at aflevere bilen tilbage til den, der ejer den, eller at du skal betale det udestående.

Efter købet skal både sælger og køber give besked til Transportsstyrelsen om, at bilen har en ny ejer. Det gør I på bilens registreringsbevis, som den nuværende ejer har. Tænk også på, at du som køber har ansvaret for, at bilen er forsikret efter købet. Bilen skal altid have en såkaldt trafikforsikring, og derfor skal du som ny ejer tegne en forsikring, der gælder fra samme dag, som ejerbyttet finder sted. Bilen må ikke køre, før den er forsikret.

 

Køb brugt bil hos en svensk bilhandler

Når du køber en brugt bil hos en bilforhandler i Sverige, skal der være en varedeklaration for bilen. Konsumentverket har en skabelon for en varedeklaration på sin hjemmeside, som du kan gå ud fra. Det er også godt, hvis du kan få en garanti på købet. Du har også ret til at fortryde købet, men kun så længe, at bilen endnu ikke er leveret. Husk i øvrigt at undersøge bilen, når du henter den.

 

Hent varedeklarationen fra Konsumentverket her

 

Efter køb: Import af svensk bil til Danmark

Hvis du stadig har bopæl og planlægger at køre din bil i Danmark, er det vigtigt at registrere din bil i Danmark. Når du indfører en bil på udenlandske nummerplader til Danmark, skal du give Motorstyrelsen besked via en elektronisk formular. 

 

Læs mere om registrering og omregistrering på Skat.dk

 

Efter hjemkomst til Danmark har du 30 dage til at få din bil registeret. Køretøjet skal først til et registreringssyn (toldsyn) hos en synsvirksomhed. Her bedes du medbringe bilens registreringsattest, så husk at få denne udleveret, når du køber bilen af sælger.  

Herefter skal du bede om en værdifastsættelse i Motorregistret eller via en privat aktør. Dette kan både gøres via TastSelv med MitID eller ved at skrive en mail til motorekspedition@motorst.dk og bede om en værdifastsættelse af et køretøj. 

Afslutningsvis skal du betale en registreringsafgift for din bil. Betalingsoplysningerne fremgår på afgørelsen af din værdifastsættelse. 

Du kan dernæst få registreret din bil og købe nye nummerplader hos en nummerpladeoperatør eller i en af Motorstyrelsens motorekspeditioner. Her skal du medbringe registreringsattest, ID, forsikringsoplysninger og eventuelt udenlandske nummerplader. 

 

Læs mere om import af bil på Skat.dk

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af