Lige nu kan du opleve lidt længere svartider pga. skattedeklarationer Kontakt

FAQ: Studere i Sverige

Seneste opdateret 08-02-2024
Drømmer du om at kunne skrive udlandsstudier på dit CV eller om et udvekslingssemester i et andet land? På den anden side af Øresund kan du kickstarte din internationale karriere med en uddannelse i Sverige.
Print

Generelt om at studere i Sverige 

De svenske uddannelser har meget at byde på, hvad end du skal læse en ungdoms-, erhvervs- eller videregående uddannelse. Det er oplagt at søge over sundet, hvis du vil styrke dit CV med international erfaring, som du helt enkelt kan pendle til, hvis du foretrækker det frem for at flytte.  

Kan jeg få SU?

Du kan både få SU til en hel uddannelse i Sverige eller til at dække enkelte kurser/semestre. Hvis du skal læse en hel uddannelse i Sverige, skal uddannelsen være godkendt af den danske SU-styrelse, for at du kan modtage SU. Hvis den ikke er det allerede, kan du ansøge om at få den godkendt.  

Hvis du blot læser et enkelt semester eller enkelte kurser i Sverige, er det dit danske universitet, som skal forhåndsgodkende kurserne, så du kan få din SU udbetalt som vanligt.

  

Læs mere om at få SU til uddannelse i Sverige

Kan jeg få svensk studiestøtte?

Hvis du er dansk statsborger, kan du modtage svensk studiestøtte (CSN), hvis du har boet og arbejdet deltid i mindst to år i Sverige. Du kan dog med fordel søge dansk studiestøtte (SU), som dækker langt de fleste uddannelser i Sverige.  

Der er den væsentlige forskel på den svenske studiestøtte (CSN) og den danske SU, at du som udgangspunkt ikke modtager CSN i ferieperioder, og at beløbet, du får udbetalt, er betydeligt lavere end SU. Derfor arbejder de fleste studerende i Sverige i ferieperioder og ved siden af studiet. 

 

Læs mere på CSN.se

Hvordan finder jeg studiebolig i Sverige?

Som med mange andre byer kan det være vanskeligt at finde en god og billig studiebolig, og derfor bør du være i god til, hvis du vil bo billigt, godt og i nærheden af dit uddannelsessted.  

I Sverige kan du bo både på kollegieværelse, i egen lejlighed, leje et værelse og bo i studiekollektiver. Hvis du bor på kollegieværelse, betaler du kun husleje i 10 måneder af året, fordi svenske studerende ikke modtager svensk studiestøtte i de to sommermåneder.  

 

Læs mere om kollegier og studieboliger i Sverige

Får jeg rabat, hvis jeg pendler?

Hvis du bor i Danmark og studerer i Sverige, kan du få studierabat på offentlig transport. For at få et Ungdomskort hos DSB, skal du gå på en SU-godkendt uddannelse og modtage SU.  

Hvis du ikke er på dansk SU, men tværtimod modtager den svenske uddannelsesstøtte CSN, skal du søge om rabat hos det svenske trafikselskab Skånetrafiken. 

 

Læs mere om DSB Ungdomskort

 

Læs mere om studierabat hos Skånetrafiken

Hvor får jeg mere hjælp?

De fleste kommuner i Sverige har særlige studievejledningscentre, som kaldes ”lärcentrum” eller ”vägledningscentrum”. Studievejlederne her er oftest specialiserede i de videregående uddannelser. 

Hvis du har brug for mere hjælp eller viden om en specifik uddannelse eller uddannelsessted bør du kontakte uddannelsesinstitutionen, hvor der er tilknyttet studie- og erhvervsvejledere, som kan hjælpe dig.   

Videregående uddannelse i Sverige 

I Sverige har man både universiteter og såkaldte ”högskoler”. Der er ikke den store forskel på de to, men med en universitetsuddannelse i bagagen har du mulighed for senere at søge en forskeruddannelse, hvilket ikke nødvendigvis er muligt med en uddannelse fra en gskola. 

Hvorfor vælge en svensk videregående uddannelse?

De svenske videregående uddannelser har et godt ry og høj kvalitet. Uddannelserne i Sverige er bygget op om en mere fri og alsidig model, end den vi kender fra det danske uddannelsessystem. Du har nemlig mulighed for at tilrettelægge din uddannelse på en meget fleksibel måde. Man kan enten vælge et sammensat uddannelsesprogram eller selv sammensætte sin uddannelse ved at vælge og kombinere enkeltstående kurser og på den måde få en mere alsidig profil, hvilket kan være en fordel, når du senere skal skille dig ud på arbejdsmarkedet. 

 

Læs mere i vores artikel om uddannelsessystemet i Sverige 

Hvordan søger jeg?

Som dansk statsborger kan du frit søge ind på universiteter og högskoler på lige fod med svenske statsborgere. Ligesom i Danmark er uddannelserne gratis, og i de fleste tilfælde kan du få din danske SU med.  

Du søger om optagelse til en videregående uddannelse digitalt via den svenske studieportal antagning.se. Hvis du søger en international uddannelse, skal du bruge den engelske version.

Hvis du ikke har svensk personnummer, skal du bruge et særligt link for folk uden personnummer. Det kan du få ved at oprette en brugerkonto og klikke dig igennem ansøgningsproceduren og efterfølgende oprette en konto med din mailadresse i stedet for personnummer.  

 

Læs mere og søg om optagelse på antagning.se

 

Søg om optagelse til en international uddannelse

Ungdomsuddannelser i Sverige 

Alle svenske ungdomsuddannelser falder under samme betegnelse, nemlig ”gymnasieskolan”. Denne betegnelse inkluderer både de gymnasiale og de erhvervsrettede uddannelser.  

Hvorfor vælge en svensk ungdomsuddannelse?

På alle svenske ungdomsuddannelser findes 18 forskellige studieretninger. Derudover udbydes en række mere specialiserede linjer på enkelte ungdomsuddannelsessteder. Med så mange studieretninger har du mulighed for at specialisere dig og fokusere på præcist det, som du interesserer dig for. Du kan fx vælge en skate-linje, hvis du elsker at stå på skateboard. Mulighederne er mange! 

Hvilke adgangskrav er der?

Alle danskere under 20 år med en bestået folkeskoleeksamen kan søge ind på en svensk ungdomsuddannelse. Det er dine karakterer fra folkeskolen, som optagelsen afhænger af. De mest populære uddannelser kræver et højere karaktergennemsnit.  

For at søge ind på en ungdomsuddannelse skal du henvende dig til det svenske kommunale vejledningskontor i den kommune, som uddannelsen befinder sig i.  

Hvilke studieretninger findes der?

Fordelen ved de svenske gymnasieskoler er, at du kan vælge mellem mange flere studieretninger end i Danmark. Overordnet er der tale om to programmer: ”högskoleförberedande program” og ”yrkeprogram”, hvor førstnævnte er for dem, der vil læse videre på universitet eller högskola, og sidstnævnte er for de elever, der vil læse en erhvervsuddannelse. 

 

Læs mere og find gymnasieuddannelser på gymnasium.se

 

Læs mere om gymnasieskolernes opbygning

Erhvervsuddannelser i Sverige 

Når du har færdiggjort yrkesprogrammet på gymnasieskolan, kan du søge ind på en yrkehögskola. Tilsammen giver skoleforløbet på gymnasiet og på yrkehögskolan dig en svensk erhvervsuddannelse.  

Hvordan adskiller en svensk erhvervsuddannelse sig?

En svensk erhvervsuddannelse adskiller sig på flere måder fra de danske. De svenske erhvervsuddannelser er længere, mere teoretiske og kræver, at man har gået tre år på et yrkeprogram gymnasieskolan. De svenske erhvervsuddannelser er mere boglige end de danske til sammenligning og giver en god teoretisk ballast, inden du skal ud på arbejdsmarkedet. 

Hvad er ”Yrkeshögskolan”?

Yrkeshögskolan varer mellem et og tre år, og du kan vælge mellem de fleste brancher: alt fra tekniske fag, handelsfag, it, håndværk og byggeri, til sundheds- og omsorgsfag samt mediefag og landbrug.  

Mulighederne er mange og med en svensk erhvervsuddannelse får du en erhvervsrettet uddannelse med høj faglighed, samtidig med at du får prøvet teorien af i praksis, da en tredjedel af uddannelsen foregår i praktik på det svenske arbejdsmarked. 

 

Læs mere på yrkehögskolans hjemmeside

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Tag en videregående uddannelse i Sverige

Vi giver dig et overblik over de forskellige uddannelsesmuligheder, gode råd til ansøgning og finansiering, når du vil studere i Sverige.

Støttes af