At føde i Danmark

Seneste opdateret 05-01-2023
Hvis du bor i Sverige og arbejder i Danmark, kan du frit vælge, om du vil føde dit barn i dit arbejdsland eller i dit bopælsland. Derimod kan du ikke kræve, at barnet får eventuel behandling i Danmark efter fødslen.
Print

Fødsel i Danmark

Hvis du bor i Sverige, men arbejder i Danmark, kan du føde på et dansk hospital mod forevisning af et dansk sundhedskort (sygesikringskort). Hvis du derimod bor og arbejder i Sverige, og gerne vil føde dit barn i Danmark, kan du ansøge om et förhåndstillstånd (forhåndsgodkendelse) hos Försäkringskassan for at få finansieret din behandling og fødsel i Danmark.

 

Kontakt Försäkringskassan her

 

Registrering efter fødslen

Hvis du bor i Sverige og føder i Danmark, skal barnet efter fødslen folkeregistreres i Sverige og have et svensk personnummer. Dette sker ikke automatisk. Kontakt Skatteverket for at få folkeregisteret dit barn.

 

Læs mere på Skatteverkets hjemmeside

 

Dansk CPR-nummer

Hvis det nyfødte barn bor i Sverige, får det ikke et dansk CPR-nummer, selvom begge forældre er danske statsborgere. Et dansk CPR-nummer får barnet først den dag, hvor det begynder at arbejde eller bosætter sig i Danmark.

 

Dansk pas

Hvis barnet har forældre, som er danske statsborgere, kan barnet få et dansk pas. Eftersom det ikke har noget CPR-nummer, registreres det med sin fødselsdato og fire krydser. Passet udstedes af det danske konsulat i Sverige.

 

Læs mere om dansk pas til børn i Sverige

 

Dåb & navngivning

Alle børn i Sverige skal navngives, før de fylder tre måneder. Navngivningen sker hos det svenske Skatteverket. Når du har registreret fødslen hos Skatteverket, sender de dig en blanket, som du skal bruge.

 

Find blanketten på Skatteverkets hjemmeside

 

Hvis barnet har danske forældre, kan det døbes i en dansk eller svensk kirke. Vil du døbe dit barn i Sverige, skal du kontakte det sogn (församling), som du tilhører. Gennem dåben bliver barnet medlem af den svenske Folkekirke.

 

Læs mere om dåb & navngivning i Sverige

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af