Dåb og navngivning i Sverige

Seneste opdateret 05-01-2023
Der er flere muligheder for at døbe dit barn i Sverige. Mange svenske børn døbes fortsat i kirken, men det er også blevet almindeligt med navngivningsceremonier uden religiøse indslag.
Print

Dåb i den svenske kirke

Dåb i kirken markerer barnets indtræden i den svenske kirke og kristne tro. En almindelig misforståelse er, at barnet får sit navn, når det døbes. Det er ikke tilfældet. I stedet handler dåben om at byde det lille barn ind i det kristne fællesskab.

Barnet døbes ofte i forbindelse med kirkens søndagshøjmesse, men da det bliver mere og mere almindeligt med "ungdomsdåb", så er det ikke usædvanligt at holde dåb i forbindelse med konfirmationen.

 

Svensk dåbsceremoni - dåbslys

Ved de fleste svenske dåbsceremonier modtager barnet et dåbslys med hjem, som kan tændes på årsdagen for dåben. Efter barnedåben har man, præcis som i Danmark, ofte en fest i hjemmet, hvor barnet får dåbsgaver. Selve dåben koster ingenting. Dette gælder uanset hvor man vælger at blive døbt.

 

Læs mere om svensk barnedåb på svenskakyrkan.se

 

Navngivning uden dåb

Mange forældre vælger at fejre sit barn med en navngivningsceremoni i stedet for en traditionel dåb i kirken. For en navngivningsceremoni er der ingen regler, og det er op til forældrene at vælge, hvordan festen skal se ud. På internettet er der mange sider, som handler om både dåb og navngivning, hvor man kan få inspiration.

 

Registrering af navn - kontakt Skatteverket

Uanset om man vælger at døbe sit barn i kirken, have en navngivningsceremoni eller noget helt tredje, så skal barnets navn registreres, inden barnet fylder tre måneder. Det gør du ved at udfylde en blanket fra Skatteverket, som begge indehavere af forældremyndigheden skal underskrive.

 

Læs mere om registrering af nyfødte på skatteverket.se

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af