ID- og grænsekontrol i Danmark ved indrejse til Sverige

Fra og med den 4. januar skal du vise gyldig legitimation i Danmark, når du rejser mod Sverige. I nedenstående kan du læse om, hvad det indebærer, hvis du pendler mellem Sverige og Danmark. Gränskontroll

Id-kontroll i Danmark og grænsekontrol ved indrejse i Sverige

Fra og med den 4. januar 2016 har den svenske regering indført ID-kontrol inden indrejse til Sverige for at få en øget kontrol over flygtningesituationen. Kører du i bil over Øresundsbroen, forgår ID-kontrollen ved betalingsanlægget på Lernacken i Sverige. Grænsekontrollen i Sverige består og du skal derfor kunne fremvise pass eller gyldigt id-kort når du rejser med tog og kommer til Hyllie station. Der vil det svenske politi endnu en gang tjekke alles id-handlinger og det gælder også børn - læs mere om dette i teksten længere ned.

 

Alle som rejser med Øresundstoget, med færge mellem Helsingør og Helsingborg, med Gråhundbuss, Netbus eller buslinje 999 over Øresundsbroen skal kunne vise et gyldigt pas eller anden form for gyldigt legitimation for at kunne blive lukket ombord.

 

Anden gyldig legitimation kan være et nationalt ID-kort, hvor ens nationalitet fremgår. På ID-kort som fx er udfærdiget af skattemyndigheder eller banker, fremgår der som regel kun information om, hvilket land kortet er udsted i og ikke information om kortindehaverens nationalitet. Disse kort er således ikke gyldig legitimation.

Gyldigt legitimation indeholder altid:

  • Et foto af kortindehaveren
  • Kortindehaverens fulde navn
  • Personnummer og/eller fødselsdato
  • Kortindehaverens underskrift
  • Oplysninger om ID-kortets gyldighedsperiode
  • Serienummer
  • Information om den myndighed som har udstedt ID-kortet


Læs mere: om forskellene mellem flere typer ID-kort på polisen.se - Fakta om pass och nationellt ID-kort.

Kontrol af børns ID

I Sverige (på Hyllie station, betalstationen på Lernacken og i Helsingborgs havn) tjekker det svenske politi fortsat alle, der rejser ind i landet. Dette gælder også børn. Hvis du ikke har gyldig billedlegitimation til dit barn kan kontrollen tage længere tid. Det er derfor vigtigt at medbringe anden form for dokumentation, som kan bevise dit barns identitet. Dette kan fx være en dåbsattest, eller du kan anmode om at få tilsendt registerindsigt på dit barn hos CPR-kontoret.

Hvis du skal til Bornholm

På grund af de ændrede omstændigheder i togtrafikken mod Sverige er togtrafikken mod Bornholm ligeledes ændret. På nuværende tidspunkt kører der togbusser direkte fra Københavns Hovedbanegård til Ystad i stedet for InterCity Bornholm-togene. Hold dig opdateret på DSB.dk.

Grænsekontrollen i Kastrup og afgange for Øresundstogene

For rejsende fra Københavns Hovedbanegård mod Sverige gælder følgende:

  • Øresundstogene går med 20 minutters mellemrum fra KBH H
  • Alle passagerer skal skifte tog ved Københavns Lufthavn i Kastrup og gå igennem en sluse på perronen, hvor de skal kunne fremvise gyldigt billedlegitimation, for at fortsætte rejsen mod Sverige
  • DSB tager et billede af din legitimation, fordi svenske myndigheder kræver, at DSB skal kunne dokumentere kontrollen. Informationen behandles i overensstemmelse med gældende regler omkring håndtering af persondata. Billederne gemmes i maksimalt 30 dage.

 

Læs mere: om ID-kontrollen i Kastrup på DSB’s hjemmeside.

 

Politikontrollen på Hyllie Station i Sverige fortsættes dog stadig, hvorfor du skal beregne længere rejsetid end sædvanlig.

 

På grund af disse nye ændringer i fremkommeligheden for pendlere tilbyder Skånetrafikken i en begrænset tidsperiode, at pendlere med pendlerkort mellem Danmark og Sverige kan få pengene tilbage for de resterende dage i den betalte pendlerperiode. Læs mere på Skånetrafikens hjemmeside.