I deklarationsperioden frem til begyndelsen af maj kan du i perioder opleve længere svartider i vores informationscenter Kontakt Øresunddirekt

Grænsekontrol ved indrejse til Sverige

Seneste opdateret 24-01-2024
Ved indrejse til Sverige skal du fremvise gyldige rejsedokumenter og legitimation. Her kan du læse om, hvad det betyder for dig, der pendler mellem Sverige og Danmark.
Print

Grænsekontrol på Hyllie togstation i Sverige. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Den svenske regering har fortsat løbende grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Dette medfører, at du skal fremvise gyldigt ID-kort og evt. relevante rejsedokumenter ved indrejse til Sverige. 

Det svenske politi udfører stikprøvekontrol, så ikke alle bliver tjekket ved indrejse. Dog er det vigtigt, at du har papirer og ID i orden, hvis du bliver stoppet i grænsekontrollen. 

 

Dette gælder ved den svenske grænsekontrol: 

Som nordisk (dansk) statsborger skal du kunne fremvise:

  • Et pas eller nordisk kørekort 

Et gyldigt kørekort udstedt i et nordisk land er normalt tilstrækkeligt ID for nordiske statsborgere, men det sikreste er at fremvise et pas. Bemærk, at det er den rejsende, der er ansvarlig for at bevise sit statsborgerskab.

Børn og mindreårige nordiske statsborgere uden gyldig ID kan stadig krydse den svenske grænse, så længe de rejser sammen med sine forældre eller værger. Her er det en god idé at medbringe dokumentation for, at man er barnets forældre eller værge. 

Statsborgere fra øvrige EU/EØS-lande skal kunne fremvise:
  • Gyldigt pas
  • Nationalt ID-kort

Personer med opholdstilladelse eller visum i Schengen skal medbringe:

  • Et gyldigt pas og dokument, der viser, at du har en opholdstilladelse eller visum i Schengen-området
Statsborgere fra andre lande skal kunne fremvise:
  • Gyldigt pas. Passet må ikke være ældre end 10 år og skal være gyldigt i mindst 3 måneder efter hjemkomsten. Visum kan være påkrævet. Kontroller, hvad der gælder for indrejse til Sverige fra forskellige lande på Regeringskansliet eller Migrationsverket.

Hold dig opdateret på Polisen.se

På det svenske politiets hjemmeside, polisen.se, kan du læse mere om, hvad du skal kunne fremvise ved grænsekontrol i Sverige.

 

Læs mere om grænsekontrol i Sverige på polisen.se

 

Har du flere spørgsmål?

Kontakt det svenske politi på telefon:

  • Hvis du bor i Danmark: +46 77 114 14 00
  • Hvis du bor i Sverige: 114 14

 

Trafikinformation fra Øresundsbroen

Hvis du skal rejse over Øresundsbroen kan det være en god idé at tjekke den aktuelle trafikinformation og eventuel ventetid på broen. Øresundsbroen opdaterer jævnligt deres trafikinformation på deres hjemmeside.

 

Se aktuel trafikinformation over Øresundsbroen

FAQ: Grænsekontrol i Sverige

Hvis jeg rejser med tog til Sverige?

Når du rejser til Sverige med toget, vil der være etableret en midlertidig grænsekontrol på Hyllie Station, hvor du skal kunne fremvise gyldig rejselegitimation og evt. relevante rejsedokumenter til det svenske politi. Det svenske politi udfører stikprøvekontrol, så ikke alle vil blive tjekket.

 

Rejser du med børn, gælder det også dem – læs mere om dette længere nede på siden.

Hvis jeg er i bil til Sverige?

Kører du i bil over Øresundsbroen, foregår grænsekontrollen ved betalingsanlægget på Lernacken i Sverige, hvor du ved anmodning skal kunne fremvise gyldig legitimation og evt. relevante rejsedokumenter, og det svenske politi kan kræve at undersøge bilen.

Det svenske politi udfører stikprøvekontrol, så ikke alle vil blive tjekket.

Hvis jeg rejser med bus eller færge?

Rejser du med færge mellem Helsingør og Helsingborg, vil der i periodevis være etableret midlertidig grænsekontrol ved Helsingborgs havn (I Sverige), hvor det svenske politi kan kontrollere rejsende, der rejser ind i landet. Her skal du kunne fremvise gyldig legitimation og evt. relevante rejsedokumenter.


Det er samme er gældende, hvis du rejser med bus - Gråhundbuss, Netbus eller buslinje 999 over Øresundsbroen. Ved ankomst til Sverige vil det svenske politi løbende kontrollere rejsende, der rejser ind i Sverige, hvor du også skal kunne fremvise gyldig legitimation og evt. relevante rejsedokumenter.

Det svenske politi udfører stikprøvekontrol, så ikke alle vil blive tjekket.

Skal mit barn vise ID?

Rejser med du med dit barn, behøver dit barn ikke at kunne fremvise gyldig legitimation, så længe barnet rejser med dig som forældre og har gyldige rejsedokumenter og kan bevise, at du er barnets værge. Dette gælder for alle nordiske medborgere. Bedsteforældre anses ikke som værende et barns værge. Hvis dit barn har et pas, anbefaler vi, at det medbringes. Du kan kontakte Polisen i Sverige på dette nummer 0046 - 77- 114 14 00, hvis du har yderligere spørgsmål.

 

Personer under 18 år, der rejser alene, skal kunne fremvise eget pas eller gyldigt ID-kort og relevante rejsedokumenter.

Hvad gælder ved rejse til/gennem Sverige med dyr?

Hvis du medbringer dyr på rejsen til eller gennem Sverige, gælder specifikke regler i grænsekontrollen.

Reglerne varierer alt afhængig af, hvilket dyr du rejser ind i Sverige med.

 

Læs mere om rejse til Sverige med kæledyr

 

Læs mere om transport af hest til Sverige

Hvad gælder ved skoleudflugter eller lignende fra Danmark til Sverige?

Hvis du som underviser skal rejse med din skoleklasse fra Danmark til Sverige, gælder der særlige regler for, hvad du skal kunne fremvise ved grænsekontrollen i Sverige.

Det er vigtigt, at den ansvarlige kan vise en liste over gruppens deltagere. Du kan downloade en liste over deltagere på Migrationsverkets hjemmeside.

 

Hent liste over deltagere fra migrationsverket.se

 

Læs mere på Polisen.se om, hvad du skal kunne fremvise

 

Dette gælder ligeledes for foreninger eller tilsvarende grupper med mindreårige. 

Fakta om ID- og grænsekontrollen

ID- og grænsekontrol ved indrejse til Sverige

ID-kontrollen blev først indført den 4. januar 2016 af den svenske regering ved indrejse til Sverige, i et forsøg på at få øget kontrol over den daværende flygtningesituation. ID-kontrollen medførte, at du skulle fremvise gyldigt ID inden du rejser med tog, bus og færge i Danmark.

Fra den 4. maj 2017 blev ID-kontrollen midlertidigt ophævet, og i stedet øgedes grænsekontrollen ved indrejse til Sverige. Grænsekontrollen blev først indført den 12. november 2015, og er sidenhen blevet varetaget af blandt andet det svenske politi, som har udført paskontrol, når rejsende ankom til Sverige - blandt andet ved betalingsanlægget på Lernacken ved Øresundsbroen, togstationen i Hyllie og Helsingborg havn. 

Det svenske politi udfører stikprøvekontrol, så ikke alle bliver tjekket.

 

Læs mere om den svenske grænsepoliti

 

Læs mere om grænserestriktionerne i Sverige

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Danmark afskaffer grænsekontrol med Sverige fra den 12. maj 2023

Siden 2019 er der blevet foretaget stikprøvekontrol af pendlere fra Sverige til Danmark. Den danske regering har besluttet at afskaffe grænsekontrollen fra den 12. maj 2023, fremgår det af en pressemeddelelse fra det danske justitsministerium.

 

Læs mere på justitsministeriet.dk

Støttes af