Lige nu kan du opleve lidt længere svartider pga. skattedeklarationer Kontakt

Svenske universitetsuddannelser

Seneste opdateret 11-01-2024
De svenske universitetsuddannelser er opbygget anderledes end de danske, og dette giver dig gode muligheder for selv at sammensætte dit uddannelsesforløb, så du får en mere unik profil som færdiguddannet.
Print

Fire gode grunde til at studere i Sverige

  1. I Sverige kan det være lettere at komme ind på nogle af de uddannelser, der er populære i Danmark. 
  2. Nogle uddannelser i Sverige er anderledes end i Danmark, hvilket giver dig en unik profil.
  3. På flere svenske uddannelser kan du som dansker aflevere opgaver på dansk eller engelsk. Der kan også være mange fag, der foregår på engelsk.
  4. At have en international uddannelse på sit CV viser, at du er fleksibel og mobil. Dette gør dig attraktiv for kommende arbejdsgivere.

Studer på en högskola eller et universitet i Sverige

En af de største forskelle mellem danske og svenske universitetsuddannelser er, at du i Sverige både kan tage kurser på universitetsniveau på de svenske "högskolor" og universiteter. Dette kan gøre det nemmere at komme ind på de eftertragtede uddannelser i Sverige, da der findes flere uddannelsesinstitutioner, der udbyder de samme uddannelsesprogrammer eller kurser. Derfor kan danske studerende oftest komme nemmere ind på drømmestudiet ved at søge uddannelse på den anden side af sundet.

Nogle svenske högskolor tilbyder også andre former for uddannelser end de traditionelle, lange akademiske uddannelser. Du kan fx læse en række af de uddannelser, der i Danmark bliver betegnet som korte eller mellemlange videregående uddannelser. Du kan også læse en række videregående erhvervsuddannelser, der i Danmark ligger uden for universitetssystemet.

Forskellen mellem universiteterne og de svenske högskolor er, at universiteterne generelt har tilladelse til at undervise og eksaminere de studerende på universitetsniveau, hvorimod högskolorna skal ansøge om det. De fleste uddannelsesprogrammer har en tilladelse til dette, men kontakt den enkelte högskola, hvis du er i tvivl.

 

Følg et studieprogram eller fritstående kurser i Sverige

Overordnet set kan du vælge at følge et fastlagt studieforløb (programstudier) eller at sammensætte din uddannelse ved at tage en række enkelte kurser (fritstående kurser). Programstudierne kan sammenlignes med "almindelige" danske uddannelser med et fast undervisningsprogram, som ofte leder til et job inden for et bestemt erhverv. De fritstående kurser er i stedet et slags valgfag, som giver mulighed for at specialisere sin uddannelse inden for særlige interesseområder. Du skal dog være opmærksom på, at du ved visse studier skal opnå et bestemt antal point inden for ét hovedemne - for eksempel i statskundskab eller litteraturvidenskab.

Som regel følger du et fast studieforløb, hvis du læser tekniske, juridiske eller medicinske fag, mens du inden for humaniora, samfundsfag og naturvidenskab selv kan sammensætte større dele af din uddannelse via fritstående kurser. I disse tilfælde tilbyder det svenske uddannelsessystem derved større valgfrihed, hvilket kan skabe en mere unik, faglig profil hos den enkelte.  

En anden ting, der adskiller sig fra danske universitetsuddannelser er, at du på svenske universitetsuddannelser ofte kun tager ét fag eller kursus ad gangen. Kurset afsluttes med en eksamen før det næste kursus påbegyndes. I Danmark har du for det meste undervisning i flere kurser på samme tid, hvorefter de afsluttes i én samlet eksamensperiode.

 

Find mere information om svenske universiteter

I nedenstående links kan du læse mere svenske universiteter, om deres kurser og uddannelser samt finde en liste over svenske universiteter og högskolor. 

 

Læs mere på mau.se om universitetet i Malmø

 

Læs mere på lu.se om universitetet i Lund

 

Få en liste over alle svenske universiteter og högskolor på studera.nu

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Tag en videregående uddannelse i Sverige

Vi giver dig et overblik over de forskellige uddannelsesmuligheder, gode råd til ansøgning og finansiering, når du vil studere i Sverige.

Støttes af