At være gravid i Sverige

Seneste opdateret 02-04-2019
I Sverige tilbydes alle gravide kvinder regelmæssige kontrol på en såkaldt barnmorskemottagning eller mödravårdscentral.
Print

Kontakt jordemoderen på barnmorskemottagningen

Når du ved, at du er gravid, bør du kontakte en barnmorskemottagning - en slags jordemoderklinik. Du har ret til selv at vælge, hvilken barnmorskemottagning du vil gå hos, men de fleste vælger den, der ligger nærmest hjemmeadressen. Du kan blive henvist til en anden, hvis der ikke er plads på den du vælger.

Her kan du se en oversigt af barnmorskemottagningar i Skåne

 

Når du har valgt en barnmorskemottagning, bestiller du en tid til en inskrivningssamtal - en slags samtale, hvor du møder den jordemoder (barnmorska), som efterfølgende kommer til at følge hele din graviditet. Til første samtale gennemgår i blandt andet din graviditet og dit helbred, og i laver sammen en vårdplan for hele din graviditet.

Som gravid i Sverige har du ret til gratis kontrol under graviditet, og kontrollene er frivillige. Den første kontrol finder normalt sted i uge 8-12. Normalt indkaldes du også til en ultralydsscanning i mellem uge 18 og 20.

Besøgene hos jordmoderen er gratis på barnmorskemottagning, hvis du er folkeregisteret eller socialt sikret i Sverige.

 

Moderskapsintyg

Hos din jordemoder får du også en moderskapsintyg - en graviditetsattest, hvor der står datoen for den forventede fødsel. Hvis du arbejder i Sverige, sender du denne attest til Försäkringskassan. Det fungerer som en ansøning om barselsdagpenge, og Försäkringskassan sender et brev til dig. Hvis du arbejder i Danmark, er det din arbejdsgiver, der skal have moderskapsintyget. Herved kan de beregne, hvornår du har ret til at påbegynde dit barselsorlov.

Kontakt Försäkringskassan

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.