Ægteskab og bryllup i Sverige

Seneste opdateret 05-01-2023
Overvejer du at blive gift i Sverige? Læs mere om, hvilke traditioner og begreber du skal kende til i forbindelse med et svensk bryllup.
Print

Forlovelse inden bryllup

Ved forlovelsen giver parret hinanden hver sin ring, som sættes på venstre hånds ringfinger. 

 

Hindersprövning - svarer til prøvelsesattest

Inden I kan blive gift skal I udfylde en "hindersprövning", hvilket svarer til den danske prøvelsesattest. Den skal forhindre, at personer som er nære slægtninge eller allerede gift, gifter sig med hinanden. I Sverige ansøger du om hindersprøvning hos Skatteverket. Hvis I ikke er folkeregistreret i Sverige, skal I også dokumentere jeres civilstand for de svenske myndigheder.

 

Læs mere og find ansøgningsblanketter inde på Skatteverkets hjemmeside

 

Brudeparret går ind sammen

En forskel på en dansk og svensk vielse er, at bruden i Danmark traditionelt set bliver fulgt op til alteret af sin far. I Sverige er dette ganske ualmindeligt. Her er det i stedet en tradition at brudeparret går op ad altergangen sammen. 

 

Borgerlig vielse i Sverige

I kan både blive gift kirkeligt og borgerligt i Sverige. I Sverige er det blevet mere almindeligt at vielserne er borgerlige og de holdes i byretten eller på kommunens rådhus.

 

Du kan læse mere på malmo.se, om hvordan I kan blive gift på Malmö Rådhus

 

Polterabend

Ligesom i Danmark er det i Sverige almindeligt, at man holder polterabend for brudeparret. Polterabend hedder for manden "svensexa" og for kvinden "möhippa".

 

Registrering af vielser

Alle vielser foretaget i udlandet kan blive registreret i det danske folkeregister. De kan samtidig også hjælpe med oversættelse og legalisering af vielsesattesten.

 

Læs mere om udenlandske vielser hos det danske folkeregister 

 

Mere information

På Svenska Kyrkans hjemmeside kan I læse mere om selve vielsen. Der kan I få tips til musik og salmer i forbindelse med ceremonien og meget andet, hvis I har en kirkelig vielse i tankerne.

 

Gå til Svenska kyrkans hjemmeside

 

Du kan også læse mere på Skatteverkets hjemmeside om at gifte sig i Sverige, selvom I ikke har bopæl i Sverige eller hvis I har bopæl i Sverige, men giftes i et andet land.

 

Læs mere om ægteskab på Skatteverkets hjemmeside

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Helligdage 2023 - i Danmark og Sverige

Hvis du vil vide, hvornår helligdagene i Danmark og Sverige falder i 2023, kan du læse Øresunddirekts oversigt over helligdagene for år 2023.

Støttes af