At tage kørekort i Sverige

Seneste opdateret 04-01-2023
For at tage kørekort i Sverige skal visse krav opfyldes, både medicinske og personlige. Du kan tage kørekort i Sverige, hvis du bor permanent i landet eller har studeret i Sverige i seks måneder. Du kan tage dit kørekort privat, på en køreskole eller ved en kombination af de to.
Print

Krav for at tage kørekort i Sverige

For at få et svensk kørekort skal du blandt andet:

 

  • have en kørekorttilladelse
  • have fast bopæl i Sverige eller have studeret i landet i mindst seks måneder
  • ikke have taget kørekort i et andet EU-land
  • være fyldt 18 år
  • have gennemgået en risikouddannelse

 

Kørekortstilladelse

En kørekortstilladelse er nødvendig for, at du kan påbegynde din uddannelse som chauffør. Tilladelsen giver grønt lys til, at du er egnet som chauffør, både med hensyn til personlige og medicinske vilkår. Ansøgningen skal sendes til den svenske Transportstyrelsen. Sammen med ansøgningen skal du sende en helbredserklæring og en synsprøve, der kan koste ca. 200 SEK, som du tager hos en valgfri optiker (nogle køreskoler tilbyder en synsprøve). Ansøgningsblanketten bestilles fra Transportstyrelsens 'Körkortsportal'. 

 

Hent ansøgningsblanketten til kørekortstilladelse i Sverige

 

Køreskoler

I Sverige er der en mængde forskellige køreskoler at vælge imellem. Godkendte køreskoler findes på körkort.dk. Tager du dit kørekort på en køreskole sørger de for, at du får alt det materiale, som du behøver i forbindelse med uddannelsen.

 

Se den fulde liste over svenske køreskoler på körkort.se

 

Tag dit kørekort privat

I Sverige er det tilladt at tage sit kørekort på egen hånd, så længe du opfylder visse krav. Blandt andet skal du gennemgå den obligatoriske risikouddannelse hos en af de undervisere, der er godkendt af Transportstyrelsen. Køreundervisning til B-kørekort (bil) skal ske sammen med en vejleder, som er godkendt. Du og din vejleder skal gennemgå en uddannelse på mindst tre timer, før vejlederen er godkendt, og I kan begynde at øve sammen. Det kaldes introduktionsundervisning.

Det teorimateriale, du har brug for, for at klare den teoretiske del af at lære at køre, kan du blandt andet bestille fra køreskolernes erhvervsorganisationer. Du kan også kontakte en køreskole i dit område eller låne materialer fra biblioteket.

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af