Pensionssystemet i Sverige

Seneste opdateret 12-02-2024
Når du arbejder i Sverige, optjener du ret til allmän pension, som svarer til den danske folkepension. Allmän pension i Sverige er højere, end den vi kender fra Danmark.
Print

Pensionssystemet i Sverige minder meget om det danske:

  • Den offentlig del kaldes for ”allmän pension”

  • Arbejdsmarkedspension, som du optjener via dit arbejde, kaldes for tjänstepension

  • Privat pensionsordning, hvor du selv vælger at sætte penge til side

 

Den offentlige pension - svensk folkepension

Den svenske "allmänna pensionen" er sammensat af forskellige elementer, hvoraf nogle er koblet op på dine indtægter. Den svenske allmänna pensionen er højere end den danske. Hvis du som dansker arbejder i Sverige, optjener du (afhængig af indkomsten) indkomstpension og præmiepension.

 

Arbejdsmarkedspension

På langt de fleste arbejdspladser er der lavet aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, der indebærer, at medarbejderen optjener en indkomstbestemt arbejdsmarkedspension. I Sverige kaldes dette for en "tjänstepension". Når du begynder at arbejde i Sverige, er det en god ide at sætte dig ind i, hvilke aftaler der er på din arbejdsplads. Ved kollektive overenskomster optjener du til tjänstepension. Du kan altid spørge din arbejdsgiver eller fagforening om mere information.

 

Privat pensionsopsparing

Selvom du optjener både folkepension og tjänstepension, kan du vælge at supplere med en privat pensionsopsparing. En privat pensionsopsparing er en frivillig ordning, som du kan tegne gennem din bank eller dit pensionsselskab. Det er derfor også dem, du skal kontakte for mere information om private pensionsopsparinger.

 

Læs mere om privat pensionsopsparing på Konsumenternas hjemmeside

 

Få overblik over din pension

Hos Pensionsmyndigheten i Sverige kan du få mere information om det svenske pensionssystem. Du kan også deltage i live informationsmøder online på Pensionsmyndighetens hjemmeside, hvor du har mulighed for at stille spørgsmål i chatten.

 

Gå til pensionsmyndigheten.se

 

Find og tilmeld dig et online informationsmøde på pensionsmyndigheden.se

 

Gå til minpension.se

 

Kontakt Øresunddirekt

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af