Sygesikring i Sverige

Seneste opdateret 17-01-2024
Den svenske sygesikring - kaldet sjukförsäkring - betaler for behandling til alle, der arbejder eller bor i Sverige. Dog skal man betale en mindre del af udgifterne selv, den såkaldte patientafgift.
Print

Sygesikringens omfang i Sverige


Du kan blandt andet få hjælp til:

  • lægebehandling
  • anden behandling, f.eks. fysioterapi
  • sygehusbehandling
  • medicin
  • tandpleje
  • sygetransport


På mange arbejdspladser er medarbejderne desuden omfattet af en kollektiv forsikring, som giver yderligere beskyttelse. Du kan også vælge at tegne en privat personforsikring, enten alene eller som del af en gruppe.

 

Læs mere om det svenske sundhedsvæsen

 

Patientafgift

I Sverige betaler du patientafgift for behandling i det offentlige sundhedssystem. Priserne fastsættes af de enkelte amter, "län" og regioner. Der findes dog en maksimumgrænse for hvor meget du kan komme af med i løbet af en 12 måneders periode (1.400 SEK i 2024). Derefter får du et frikort -, der giver ret til fri behandling i resten af perioden. Maksimumgrænsen kaldes for "högkostnadsskydd". Disse regler gælder også for de såkaldte grænsearbejdere, dvs. dig, der bor i Sverige og arbejder i Danmark og vice versa. Børn og unge under 18 år, der er bosat i Skåne, har ret til gratis behandling. Det gælder både ved behandling hos læge og på sygehus.

 

Læs mere om patientafgift i Skåne på 1177.se

 

Bidrag til medicin i Sverige

Alle, der bor eller arbejder i Sverige har også ret til "högkostnadsskydd", når det gælder medicin. Det er et system, som ligner det danske system med rabatter og en maksimumsgrænse for, hvor meget den enkelte selv kan komme til at betale. I Sverige er det maksimum 2.850 SEK per år (2024).

 

Högkostnadsskyddet gælder for de fleste receptpligtige læge- og hjælpemidler. For eksempel p-piller, hjælpemidler til stomi og midler, som man bruger til at tilføre kroppen andre lægemidler med, eller som hjælper den syge til at kontrollere egen medicinering.

 

Når du køber medicin på recept, får du et kort, som apoteket registrerer alle indkøb på. Det sikrer, at du får den rigtige rabat hver gang.

 

Læs mere om bidrag til medicin på 1177.se

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Støttes af