Bankkonto og lån i Sverige

Når du begynder at arbejde i Sverige, skal du oprette en svensk bankkonto, så du kan få din svenske løn udbetalt.

Hvis du har fået et arbejde i Sverige, er det en god idé hurtigst muligt at få oprettet en svensk bankkonto, så du kan få din svenske løn udbetalt.

Der er en del banker, der tilbyder specialløsninger for pendlere. Dette betyder, at du både har en konto i en svensk og i en dansk bank, og at der er en fast overførsel mellem disse to hver måned. Nogle banker tilbyder også muligheden for at overføre penge mellem din svenske og din danske konto via netbank, uden ekstra omkostninger. Det kan derfor være en god idé at undersøge vilkårene hos forskellige banker, før du tager den endelige beslutning om, hvilken bank du skal bruge.

Ved kontakt med den svenske bank

Hvis du skal oprette en lønkonto i en svensk bank og i den forbindelse besøger banken, bør du huske at medbringe:

  • Ansættelseskontrakt
  • Folkeregistreringsbevis fra Danmark
  • Eller folkbokföringsbevis, hvis du er bosat i Sverige
  • Dansk legitimation som fx pas eller kørekort (hvis du ikke har svensk legitimation) 

Retten til at oprette konto i en svensk bank – hvilken type legitimation skal du medbringe?

Du har ret til at få en konto i en svensk bank, medmindre banken kan påvise nogle særlige grunde til at nægte dig dette (fx at du tidligere har begået kriminelle handlinger mod eller via din bank). Du kan oprette en svensk bankkonto, selvom du ikke har et svensk personnummer eller en svensk adresse.

 

Hvis du ikke har nogen form for svensk legitimation, kan du i stedet medbringe dit pas, kørekort eller andet legitimation, som er udstedt af en myndighed, og som beviser din identitet og statsborgerskab. 

e-legitimation via din svenske bank

I Sverige findes der ikke noget modsvarende NemId. Men du kan anskaffe en "e-legitimation" via en del banker eller via Telia. En e-legitimation er personlig og kan bruges til at komme i kontakt med banker, myndigheder, kommuner og en del firmaer på nettet.

Kredit og lån i svenske banker

Den svenske bank skal først vurdere din kreditværdighed for at kunne bevillige dig et lån. Derfor skal du kunne bevise, at du har en fast beskæftigelse og indkomst. Hvis du arbejder i Sverige, og dermed får din løn udbetalt der, kan banken nemt bestille en kreditrapport om dig. Dette er til gengæld ikke muligt på tværs af de nordiske landegrænser. Så hvis du er dansker, som er bosiddende i Sverige og arbejder i Danmark, må du på anden vis kunne bevise din kreditværdighed. Dette kan du fx gøre ved at fremvise dine seneste lønsedler, ansættelseskontrakt eller lignende.