Søg job i Sverige

Det er nemt at søge arbejde på den anden side af sundet. I denne jobguide får du tips til, hvor du kan søge job, kort info om svenske ansættelsesforhold, og du kan læse om muligheden for at tage danske dagpenge med til Sverige, når du søger job.Søg arbejde i Sverige

1. Kontakt Arbetsförmedlingen

Hvis du søger job i Sverige, bør du besøge Arbetsförmedlingens hjemmeside. Her kan du finde gode råd og tips til, hvordan du bedst mulig finde et job i Sverige. 

 

Arbetsförmedlingen har Sveriges største jobbank, Platsbanken, hvor du kan søge blandt tusindvis af offentlige og private stillinger. Her kan du også oprette et CV, så arbejdsgiverne har mulighed for at finde dig.

 

Hvis du bor i Sverige og bliver arbejdsløs, skal du melde dig arbejdsløs hos Arbetsförmedlingen den første ledighedsdag for at kunne søge om arbejdsløshedsunderstøttelse hos din a-kasse.

2. Besøg forskellige jobportaler

Ligesom i Danmark benytter rigtig mange svenske arbejdsgivere sig af private jobportaler, når de skal rekruttere nye medarbejdere. På de forskellige jobportaler er der et bredt udbud af stillingsannoncer, og du har mulighed for at søge indenfor relevante brancher og i bestemte geografiske områder. Du kan som regel også lægge dit CV ind i jobportalernes cv-database, hvor arbejdsgiverne kan finde dig.

 

I Sverige et der også et udbud af stillingsannoncer i aviser og fagblade. Dagbladene bringer normalt stillingsannoncer om onsdagen og søndagen. Derudover kan man henvende sig til private rekrutteringsfirmaer, som hjælper virksomheder med at finde nye medarbejdere.

 

Du kan også finde dit nye job her. Gennem et samarbejde med Jobbsafari - den svenske pendant til Jobindex - giver vi dig et overblik over ledige jobs i Skåne.

3. Send gerne uopfordrede ansøgninger

Mange virksomheder slår ledige stillinger op på deres hjemmeside. Men derudover er det altid en god ide at sende en uopfordret ansøgning, hvis du har fundet en arbejdsgiver, du synes ser interessant ud. En uopfordret ansøgning viser initiativ og engagement og det lægger arbejdsgivere altid vægt på. Det er dog ikke så almindeligt at gemme uopfordrede ansøgninger i længere tid, som det oftest sker i Danmark.

4. Læs om svenske ansættelsesforhold

Inden du begynder at arbejde i Sverige, bør du sætte dig ind i de regler, der gælder på det svenske arbejdsmarked. For selvom de to lande ligner hinanden ganske meget, er der nogle forskelle, du bør kende. For eksempel er arbejdstiden pr. uge længere i Sverige end i Danmark. Den ordinære arbejdstid kan dog højst være 40 timer pr. uge ved fuldtidsstillinger. Det er den kollektive overenskomst og loven om arbejdstid, der regulerer arbejdstiden.

 

Til gengæld har du som lønmodtager også ret til en ugentlig hvile, helst ved slutningen af ugen. Den ugentlige hvile, også kaldet "veckovila", skal vare mindst 36 sammenhængende timer pr. periode på syv dage.

 

Ligesom i Danmark er både du som lønmodtager og din arbejdsgiver underlagt en række regler i forbindelse med opsigelse eller fratrædelse. En lønmodtager, som selv opsiger sin stilling, har normalt en opsigelsesfrist på en måned. Læs mere i vores artikler om ansættelsesforhold.

5. Dagpenge fra Danmark, når du søger arbejde i Sverige

Hvis du modtager dagpenge i Danmark, kan du i en periode på tre måneder få dine dagpenge med for at søge job i Sverige. Du skal have en attest kaldt PDU2 fra din danske a-kasse, og i øvrigt opfylde en række betingelser. Du skal blandt andet tilmelde dig arbejdsformidlingen i Sverige og stå til rådighed for det svenske arbejdsmarked. Kontakt din danske a-kasse for mere information. 

 

Hvis du Ikke finder et job i Sverige, er det vigtigt, at du vender tilbage til Danmark og tilmelder dig dit lokale jobcenter, inden der er gået tre måneder. Hvis du ikke gør dette, kan du miste din ret til dagpenge. Finder du et arbejde i Sverige, er du ikke længere dagpengeberettiget Danmark, men skal i stedet melde dig ind i en svensk a-kasse. 

6. Søg arbejdstilladelse - hvis du ikke er fra Norden eller EU

Hvis du er statsborger fra et land udenfor EU skal du have arbejdstilladelse for at arbejde i Sverige. Før ansættelsen skal din arbejdsgiver kontrollere, at du har en arbejdstilladelse. Arbejdstilladelsen skal du altid søge fra dit hjemland eller fra dit seneste bopælsland.

 

De nordiske lande har indgået en aftale, der betyder, at nordisk statsborger ikke behøver arbejdstilladelse for at arbejde i et andet nordisk land. Hvis du er dansk statsborgere, behøver du dermed ingen arbejdstilladelse for at arbejde i Sverige. Se også Arbejdstilladelse i Sverige