Flyt til Sverige

Overvejer du at flytte til Sverige? Eller har du allerede truffet en beslutning om at flytte, men mangler at få styr på alt det praktiske? Uanset hvor langt du er kommet, så giver vi her et overblik over, hvad du skal huske, når du planlægger en flytning til Sverige.At flytte til Sverige

1. Find en bolig

For dig der vil købe en bolig, er hjemmesiden Hemnet den allerbedste indgang. Hemnet ejes af alle svenske mæglere, og her publicerer de alle boliger, der er til salg.

 

Vil du leje en bolig, findes der forskellige online boligportaler, hvor du kan søge. En side som fx Blocket har annoncer fra privatpersoner, og er også værd at holde øje med. Sider som boplatssyd.se eller hyrabostad.se viser lejligheder fra forskellige boligselskaber. Desuden finder du annoncer i større aviser, præcis som i Danmark.

 

Se i øvrigt vores guide Find bolig i Sverige hvor vi giver gode råd til at finde bolig og hjælp til købsprocessen. 

2. Skal din danske bolig sælges, inden du flytter?

I Sverige beskattes værdien af en eventuel gevinst ved salg af fast ejendom. Det betyder, at hvis du flytter til Sverige og bliver folkeregistreret der, inden du sælger din bolig i Danmark, skal du betale skat af fortjenesten til det svenske Skatteverket. Tænk derfor på at sælge din bolig i Danmark, før du flytter til Sverige.

3. Meld flytning og få et svensk personnummer

Når du er flyttet til Sverige, skal du også registreres i det svenske Folkeregister og have et svensk personnummer. Det gør du ved at besøge det lokale skattekontor i den kommune, du er flyttet til. Medbring pas samt en leje- eller købskontrakt på din svenske bolig. Når du er registreret i det svenske folkeregister får du et svensk personnummer. Du beholder dit danske CPR-nummer, selvom du flytter fra landet.

 

Du kan søge om at blive folkeregistreret og få et svensk personnummer, når den faktiske flytning til Sverige har fundet sted. Læs en udførlig beskrivelse af, hvordan du bliver folkeregistreret, og hvilke dokumenter du skal medbringe i artiklen Folkeregistrering og personnummer.

4. Ansøg om opholdsret, hvis du er EU-statsborger, men ikke nordisk statsborger

Vil du flytte til Sverige, men ikke er nordisk statsborger, skal du registrere din opholdsret hos Migrationsverket. Opholdsret har du under forudsætning af, at du kan forsøge dig selv. Læs mere om opholdsret hos Migrationsverket.

5. Ansøg om opholdstilladelse, hvis du ikke er EU-statsborger

Vil du flytte til Sverige, og kommer du fra et land udenfor EU, skal du ansøge om opholdstilladelse i landet. Det gør du hos Migrationsverket, hvor du også kan læse mere om reglerne for opholdstilladelse. Vær også opmærksom på, at du risikerer at miste en eventuel dansk arbejdstilladelse ved at forlade landet. Kontakt Ny i Danmark for at få besked.

6. Kontakt Försäkringskassan

Når du bor i Sverige, kan du have ret til ydelser fra Försäkringskassan. Kontakt Försäkringskassan for at kontrollere din social sikring. 

7. Skole og daginstitutioner

Daginstitution og skole hører i Sverige ind under kommunens område. Du skal derfor kontakte den kommune, du flytter til for at skrive dit barn op til en daginstitutionsplads. Kommunen kan også hjælpe dig med at finde ud af hvilken skole, der er aktuel for dine børn. Læs mere om daginstitutioner og det svenske skolesystem.

8. Vælg vårdcentral (lægehus)

I Sverige henvender man sig som udgangspunkt til sin vårdcental (sit lægehus) hvis man bliver syg. I Skåne har alle ret til frit at vælge, hvilken vårdcentral de vil tilhøre. Der findes både offentlige og private alternativer. Så længe de private vårdcentraler har en aftale med det offentlige er patientafgifterne de samme. Du kan her finde mere information om valg af vårdcentral.

9. Omregistrer din bil

Hvis du vælger at tage din danske bil med, når du flytter til Sverige, skal den omregistreres hos Svensk Bilprovning. Læs mere om det i vores artikel bilregistrering. Du kan også finde information om indførsel af bil fra et EU-land til et andet hos den svenske Transportstyrelse.

10. Åben en svensk bankkonto

Behøver du hjælp med at sammenligne forskellige banker og deres afgifter og gebyrer, kan du finde information på Konsumenternas Bank- och finansbyrås sider.

11. Anskaf ID-kort

I Sverige er det almindeligt at man bliver bedt om at vise legitimation, for eksempel når man lejer en videofilm eller betaler med bankkort. Kontakt derfor Skatteverket, som kan hjælpe dig med at skaffe et svensk ID-kort.

12. Stemmeret når du bor i Sverige

At flytte til Sverige medfører, at du mister din stemmeret ved valg i Danmark. Du kan til gengæld stemme ved kommunal- og landstingsvalget samt til EU-valget i Sverige, hvis du er folkeregistreret i landet – også selvom du ikke er svensk statsborger. Læs mere om din stemmeret i artiklen Stemmeret for danskere i Sverige.

13. Pension

Hvis du har en privat pensionsopsparing i Danmark, er det en god idé at kontakte det selskab, du sparer op hos for at høre, hvorvidt det påvirker din opsparing at flytte til Sverige.

14. Eftersend din post

For at få din post fra Danmark sendt til den rigtige adresse, skal du kontakte Post Danmark.

15. Betal TV-licens

Hvis du betaler licens i Danmark, skal du huske at afmelde din licens hos DR, når du flytter. I stedet skal du kontakte Radiotjänst for at betale svensk TV-licens, hvis du har TV eller radio.

16. Flytte til Sverige med dit kæledyr

Har du husdyr, som skal flytte med til Sverige, kræver det tilladelse fra Jordbruksverket i Sverige. Læs mere på deres hjemmeside om hvilke attester og vaccinationer, der kræves.