Ægteskab og bryllup i Sverige

Overvejer du at blive gift i Sverige? Læs om hvad en hindersprøvning er, og andre begreber du skal kende til i forbindelse med et bryllup.

Forlovelse inden bryllup

Ved forlovelsen giver parret hinanden hver sin ring, som sættes på venstre hånds ringfinger. 

Hindersprövning - svarer til prøvelsesattest

Inden I kan blive gift skal I udfylde en "hindersprövning", hvilket svarer til den danske prøvelsesattest. Den skal forhindre, at personer som er nære slægtninge eller allerede gift, gifter sig med hinanden. I Sverige ansøger du om hindersprøvning hos Skatteverket. Hvis I ikke er folkeregistreret i Sverige, skal I også dokumentere jeres civilstand for de svenske myndigheder.

Brudeparret går ind sammen

En forskel på en dansk og svensk vielse er, at bruden i Danmark traditionelt set bliver fulgt op til alteret af sin far. I Sverige er dette ganske ualmindeligt. Her er det i stedet en tradition at brudeparret går op ad altergangen sammen. 

Borgerlig vielse i Sverige

I kan både blive gift kirkeligt og borgerligt i Sverige. I Sverige er det blevet mere almindeligt at vielserne er borgerlige og de holdes i byretten eller på kommunens rådhus.

Polterabend

Ligesom i Danmark er det i Sverige almindeligt, at man holder polterabend for brudeparret. Polterabend hedder for manden "svensexa" og for kvinden "möhippa".

Mere information

På Svenska kyrkans hjemmeside kan I læse mere om selve vielsen. Der kan I få tips til musik og salmer i forbindelse med ceremonien og meget andet, hvis I har en kirkelig vielse i tankerne.

Du kan også læse mere på Skatteverkets hjemmeside om at gifte sig i Sverige, selvom I ikke har bopæl i Sverige. Der er også oplysninger om, hvorvidt du bor i Sverige, men ønsker at blive gift i et andet land.