Kan jeg rejse til Sverige pga. coronavirus/covid-19?

Seneste opdateret 06-08-2020
Kan danske statsborgere med bopæl i Danmark tage ophold i Sverige? Såsom at holde ferie i sommerhus eller lignende. Fra den 30. juli lempes rejsevejledningen for Sverige til gul. Det betyder at hele landet nu får en gul rejsevejledning, og at der ikke længere anvendes en regional ordning for landet.
Print

OPDATERING: Fra den 30. juli lempes rejsevejledningen for Sverige til gul. Det betyder at hele landet nu får en gul rejsevejledning, og at der ikke længere anvendes en regional ordning for landet.

 

Læs mere om Sveriges smittetal på ssi.dk

 

Du bør stadig undersøge dækning af dine forsikringer samt rejseretningslinjer på din arbejdsplads.

 

Læs mere om lempelsen af grænserne på Udenrigsministeriets hjemmeside 

 

Hvis du vælger at rejse til Sverige, bør du følge svenske myndigheders anbefalinger. På krisinformation.se har de samlet informationen fra svenske myndigheder til dig, som planlægger at holde ferie i Sverige.

 

Gå til krisinformation.se

 

Du bør opmærksom på, at Sverige kan med kort varsel indføre restriktioner for at forhindre og begrænse udbredelse af smitte med coronavirus/covid-19, så som tvungen hjemmekarantæne eller lukning af grænseovergange eller andet. Du skal stadig huske gyldig legitimation, når du rejser til og fra Sverige.

 

Gå til Udenrigsministeriets rejsevejledninger til Sverige

Gå til Urikesdepartementets hjemmeside


Du bør være ekstra opmærksom grundet coronavirus/covid-19, og du bør altid følge de råd til rejsende, som er på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Gå til sundhedsstyrelsen.dk

 

Hvis du rejser til Sverige, bør du også følge med i de svensk sundhedsmyndigheders anbefalinger. 

Gå til folkhalsomyndigheten.se

Læs om spørgsmål og svar om coronavirus/covid-19 på folkhalsomyndigheten.se

 

Undersøg om din arbejdsgiver har retningslinjer

Som udgangspunkt kan din arbejdsgiver ikke bestemme, om du kan rejse til Sverige. Men din arbejdsgiver har en forpligtelse til at sørge for et sikkert arbejdsmiljø for de ansatte, og sikre at der ikke opstår risiko for at blive smittet med Covid-19 på arbejdspladsen. Derved kan din arbejdsgiver bestemme, hvordan det håndteres i forhold til dit arbejde, hvis du rejser på trods af myndighedernes anbefalinger, så kan det få konsekvenser som (selvbetalt) hjemmekarantæne eller en afskedigelse.

Det er derfor vigtigt, at du finder ud af, hvad retningslinjerne er på din arbejdsplads. Hvis du overvejer at rejse til Sverige, kan du tage en dialog med din arbejdsgiver om din situation.

Når der tale om ’anbefalinger’ og ikke påbud fra myndighedernes side, vil det være op til den enkelte arbejdsgiver at lave retningslinjer.

 

Undersøg om dine forsikringer dækker 

Det er særligt vigtigt, at du undersøger, om dine forsikringer dækker, hvis du vælger at rejse til Sverige. Mange rejseforsikringer dækker ikke, hvis uheldet er ude. I Sverige kan du bruge det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort, men bemærk at kortene kun giver dig ret til sygehjælp på samme vilkår som indbyggerne i Sverige. Dette kan betyde, at du skal betale hele eller dele af udgifterne selv - en patientafgift for behandling i det svenske offentlige sundhedssystem.

 

Unødigt pres på det lokale samfund i Sverige 

Sverige er ligesom Danmark ved at lukke ned på grund af coronavirus/covid-19, og derfor bør du nøje overveje, om din tur til Sverige kan skabe unødigt pres på det lokale samfund i Sverige i forhold eksempelvis til de lokale indkøbsmuligheder og sundhedsvæsnet i Sverige.  

 

Grænsekontrol i Sverige

Når du rejser til Sverige, vil der være løbende grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Ved indrejse til Sverige skal du fremvise gyldig legitimation.

 

Læs om grænsekontrol i Sverige

 

Rejsen hjem til Danmark

På nuværende tidspunkt kan danske statsborgere rejse ind i Danmark og øvrige personer med et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen. Du bør være opmærksom på, at Danmark kan med kort varsel indføre nye restriktioner. Hold dig derfor opdateret hos Udenrigsministeriets hjemmeside - dette gælder også spørgsmål om hjemmekarantæne, hvis man har været i Sverige.  

 

Gå til Udenrigsministeriets rejsevejledninger til Sverige

Gå til Udenrigsministeriets hjemmeside

 

På Politiets hjemmeside kan du læse mere om at rejse ud af Danmark.

 

Må jeg rejse ud af Danmark?

 

 

Informationen opdateres løbende.

 

Fandt du denne information relevant?

Kan du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt
Tak for dit svar.

Coronasvirus/covid-19 påvirker Øresunddirekt

For at mindske udbredelsen af smitte med coronavirus/covid-19 lukker Øresunddirekt for fysisk fremmøde på Informationscenteret i Malmø. Vi kan stadig kontaktes via telefon og mail.

Støttes af