Informationscenteret i Malmø har åbent for henvendelser Kontakt Øresunddirekt her

Kan jeg rejse til Sverige pga. coronavirus/covid-19?

Seneste opdateret 28-05-2021
Corona-pandemien giver udfordringer for personer, der har sommerhus/ødegårde i Sverige. Forneden finder du informationer til dig, der ønsker at tage ophold i sommerhus/ødegård i Sverige.
Print

Rejserestriktioner og grænsekontrol pga. corona/covid-19

Bemærk: F.o.m. den 31. maj er rejsende fra Danmark og resten af Norden undtaget de svenske indrejserestriktioner. Fra denne dato kan du derfor rejse frit ind i Sverige fra Danmark, uden at skulle fremvise et negativt covid-19-test.

 

Rejsende fra Danmark kan i øjeblikket rejse ind i Sverige ved fremvisning af negativt covid-19-test ved indrejse. Testen må højst være 48 timer gammel for almindelige rejsende, mens at grænsependlere og studerende skal fremvise en test, der er højst 7 dage gammel. 

 

Vær desuden opmærksom på de danske rejserestriktioner og anbefalinger. Her har det betydning om den svenske region, som du rejser til er klassificeret som hhv. gul, orange eller rød. Hold dig opdateret på de seneste rejserestriktioner i vores artikel.

Læs mere om de danske rejserestriktioner

 

Personer der rejser til ødegårde/sommerhuse i Sverige er undtaget fra kravet om isolation efter hjemrejse til Danmark, så længe regionen er at betegne som gul/orange. Læs mere nederst på denne side.

Læs mere om indrejserestriktioner ved den svenske grænse

Hvis du vælger at rejse til Sverige, bør du følge svenske myndigheders anbefalinger. På krisinformation.se har de samlet informationen fra svenske myndigheder til dig, som planlægger at holde ferie i Sverige.

 

Gå til krisinformation.se

 

Du bør være opmærksom på, at Sverige med kort varsel kan indføre restriktioner for at forhindre og begrænse udbredelse af smitte med coronavirus/covid-19, så som tvungen hjemmekarantæne eller lukning af grænseovergange eller andet. Du skal stadig huske gyldig legitimation, når du rejser til og fra Sverige.

 

Gå til Udenrigsministeriets rejsevejledninger til Sverige

Gå til Utrikesdepartementets hjemmeside


Du bør være ekstra opmærksom grundet coronavirus/covid-19, og du bør altid følge de råd til rejsende, som er på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Gå til sundhedsstyrelsen.dk

 

Hvis du rejser til Sverige, bør du også følge med i de svenske sundhedsmyndigheders anbefalinger. 

Gå til folkhalsomyndigheten.se

Læs om spørgsmål og svar om coronavirus/covid-19 på folkhalsomyndigheten.se

 

Kan jeg rejse til egen ødegård i Sverige?

Danske og andre EU-statsborgere kan krydse de svenske grænser ved fremvisning af negativt covid-19-test. 

 

Husk at holde dig opdateret på Udenrigsministeriets rejsevejledning for de seneste informationer og vejledninger for ud- og indrejser. Her har det betydning om den svenske region, som du rejser til, er klassificeret som hhv. gul, orange eller rød.

 

Se kort over regioner og smitte på coronasmitte.dk

Læs mere om Udenrigsministeriets vejledning på coronasmitte.dk

 

Undersøg om din arbejdsgiver har retningslinjer

Som udgangspunkt kan din arbejdsgiver ikke bestemme, om du kan rejse til Sverige. Men din arbejdsgiver har en forpligtelse til at sørge for et sikkert arbejdsmiljø for de ansatte, og sikre at der ikke opstår risiko for at blive smittet med Covid-19 på arbejdspladsen. Derved kan din arbejdsgiver bestemme, hvordan det håndteres i forhold til dit arbejde.

Det er derfor vigtigt, at du finder ud af, hvad retningslinjerne er på din arbejdsplads. Hvis du overvejer at rejse til Sverige, er det en god idé, at tage en dialog med din arbejdsgiver om din situation.

Når der tale om ’anbefalinger’ og ikke påbud fra myndighedernes side, vil det være op til den enkelte arbejdsgiver at lave retningslinjer.

 

Undersøg om dine forsikringer dækker 

Det er særligt vigtigt, at du undersøger, om dine forsikringer dækker, hvis du vælger at rejse til Sverige. Mange rejseforsikringer dækker ikke, hvis uheldet er ude. I Sverige kan du bruge det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort, men bemærk at kortene kun giver dig ret til sygehjælp på samme vilkår som indbyggerne i Sverige. Dette kan betyde, at du skal betale hele eller dele af udgifterne selv - en patientafgift for behandling i det svenske offentlige sundhedssystem.

 

Unødigt pres på det lokale samfund i Sverige 

Det svenske samfund er ligesom Danmark ramt af coronavirus/covid-19 og forskellige restriktioner, og derfor bør du nøje overveje, om din tur til Sverige kan skabe unødigt pres på det lokale samfund i Sverige i forhold eksempelvis til de lokale indkøbsmuligheder og sundhedsvæsnet i Sverige.

 

Grænsekontrol i Sverige

Når du rejser til Sverige, vil der være grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Ved indrejse til Sverige skal du fremvise gyldig legitimation.

 

Læs om grænsekontrol i Sverige

 

Rejsen hjem til Danmark

Danske statsborgere og personer, der har bopæl i Danmark, vil altid kunne rejse ind i Danmark, mens øvrige personer, potentielt set skal have et anerkendelsesværdigt formål ved indrejse - alt afhængig af statussen på landet, som du rejser fra. Du bør være opmærksom på, at Danmark med kort varsel kan indføre nye restriktioner. Hold dig derfor opdateret hos Udenrigsministeriets hjemmeside.

 

Hold dig opdateret på de seneste indrejserestriktioner for rejser til Danmark

 

På Politiets hjemmeside kan du læse mere om at rejse ud af Danmark.

 

Politi.dk: Rejser ud af Danmark

 

Karantæne ved hjemrejse fra ødegård/sommerhus i Sverige

Hvis du rejser hjem fra en tur i egen ødegård i Sverige, er du undtaget kravet om isolation efter indrejse, hvis ødegården har beliggenhed i en gul eller orange region. Hvis regionen, som ødegården er beliggende i, er rød, er du omfattet af kravet om isolation efter indrejse.   

For at undgå kravet om isolation, er det et krav, at du ikke gør nævneværdigt ophold andre steder end ved ødegården. Dvs. at du ikke må tage på shoppingtur, hotel, restaurant eller lignende. Du bør så vidt det er muligt undgå tætbefolkede områder på vej til og fra ødegården.

Bemærk: At selvom du er undtaget kravet om isolation efter hjemkomst, kan du stadig være omfattet af kravet om test før og efter indrejse i Danmark.

 

Læs mere om isolation og test efter hjemrejse på coronasmitte.dk

 

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Hvordan påvirker Coronavirus/covid-19 grænsependlere?

Vi har samlet information fra svenske og danske myndigheder omkring coronavirus/covid-19, som kan have relevans for dig der pendler over Øresund.

Støttes af