Ejerbolig - lejlighed, hus, ødegård, sommerhus i Sverige

Køber du en ejerbolig i Sverige, indebærer det præcis som i Danmark, at du ejer boligen fuldt og helt. Fra 2009 kan en ejerbolig også være en lejlighed og ikke kun et hus.

Ejerlejlighed

En ejerbolig i Sverige er oftest et hus. Men fra år 2009 er det også muligt at eje sin egen lejlighed. I Sverige er det kun helt nye lejligheder eller ombyggede butiks- eller kontorslokaler, der kan blive ejerlejligheder.

Det mest almindelige er ellers, at en lejlighed i Sverige er en lejebolig eller en såkaldt "bostadsrätt" - et system som minder om andelslejligheder.

Svensk ødegård, torp, villa og "småhus"

En ødegård, som vi kalder det på dansk, hedder på svensk et "torp". Lidt større, moderne huse kaldes for hus, "småhus" eller villa. I Sverige er der ikke nogen regel, der svarer til den danske lov om bopælspligt. Det indebærer, at du kan eje et sommerhus, som du kun bor i en del af året. Det er også tilladt at benytte sit sommerhus som fast bopæl hele året rundt. 

At eje eller ikke eje grunden til huset

I Sverige betaler du ofte en slags leje for den grund, huset er bygget på. Ligger huset på en grund med en såkaldt "tomträtt", indebærer det, at kommunen ejer grunden. Det betyder, at du som husejer skal betale en lejeafgift for grunden.

Den lejeafgift, som kommunen opkræver, kan variere fra mellem nogle få hundrede kroner og op til 20.000 SEK om året. Lejeafgiften kan stige, da den er til forhandling. Derfor bør du, inden du køber hus med tomträtt, undersøge, hvor længe den enkelte aftale gælder. Tomträtten følger huset og genforhandles – afhængig af periode, mellem 10 og 60 år.

I nogle tilfælde er der mulighed for at frikøbe grunden, så den følger huset, ligesom i Danmark. Ejeren af huset skal ofte betale 65-80 procent af "maxtaxeringsvärdet". Når du ser på et hus i Sverige, er det derfor vigtigt at undersøge, hvilken slags grund huset ligger på.