Lige nu kan du opleve lidt længere svartider pga. skattedeklarationer Kontakt

Guide til det offentlige Sverige

Seneste opdateret 17-01-2024
Det offentlige system i Sverige adskiller sig en del fra det danske. I denne guide giver vi dig en kort introduktion til de myndigheder og webtjenester, du mest sandsynligt kommer i berøring med, hvis du pendler til et arbejde på den anden side af sundet – eller hvis du flytter til Sverige.
Print

Foto: Lina Arvidsson

Som i Danmark sker stor del af kommunikationen med myndigheder i Sverige digitalt og håndtering af ens sager sker også ofte digitalt. I Sverige findes der forskellige digitale postsystemer, som man kender med den danske e-boks. Der modtager du beskeder og fakturaer fra udvalgte virksomheder eller myndigheder, som du er i kontakt med. Hvis du er folkeregisteret i Sverige og har et svensk personnummer, har du mulighed for at oprette en e-legitimation til fx mobilt BankID. 

 

Læs mere om digital post på Skatteverkets hjemmeside

 

Er du grænsependler, sker næsten al kommunikation mellem dig og myndigheder samt virksomheder via telefon, almindeligt brev eller fysisk fremmøde. Du kan ikke anvende dit danske MitID i Sverige.

 

Læs mere om de relevante myndigheder herunder:

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen er en national myndighed der findes i hele landet. Retningslinjerne for arbejdsformidlingens virksomhed kommer fra regeringen og riksdagen. Er du bosat i Sverige og bliver arbejdsløs, er det også til den offentlige arbejdsformidling, at du skal melde dig på din første dag som arbejdsløs via Arbetsförmedlingens hjemmeside.

Selv om du ikke er aktivt arbejdssøgende, men på udkig efter nyt job, kan du besøge Arbetsförmedlingens hjemmeside.

På platsbanken - arbejdsformidlingens jobbank - kan du søge blandt tusindvis af offentlige og private stillinger. På Arbetsförmedlingens hjemmeside finder du også brugbar information om, hvordan arbejdsmarkedet ser ud inden for forskellige brancher. Du finder også tips til, hvordan du søger job i Sverige og en brugbar liste med beskrivelser af forskellige erhverv. 

 

Læs mere på arbetsformedlingen.se

Försäkringskassan

Försäkringskassans opgaver ligner til dels det ansvarsområde som Udbetaling Danmark, kommunerne og arbejdsskadestyrelsen har. Hos Försäkringskassan kan du blandt andet ansøge om børnepenge, boligydelse, sygedagpenge og barselsdagpenge.

 

Via "Mina sidor" på forsakringskassan.se kan du logge ind med e-legitimation, hvis du har et svensk personnummer. Du kan blandt andet ansøge om forskellige bidrag, se om din ansøgning er godkendt og følge med i hvornår din udbetaling kommer. Försäkringskassan tilbyder også kundeservice på Facebook og en mobil-app, hvor du både kan anmelde pasning af sygt barn og bestille en samtale på 11 forskellige sprog.

 

Læs mere på forsakringskassan.se

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen er en statslig myndighed og arbejder som regeringens forlængede arm. Länsstyrelsen er fordelt i 21 over hele Sverige. Länsstyrelsen i Skåne er ansvarlige for blandt andet dyrevelfærd, natur og landskab, miljø og vand samt om at bo og leve i Skåne. Länsstyrelsen er desuden ansvarlige for behandling af svensk statsborgerskab for nordiske statsborgere.

 

Læs mere om Länsstyrelsen

 

Læs mere om svensk statsborgerskab for nordiske statsborgere

Migrationsverket

Migrationsverket er den myndighed i Sverige, der behandler ansøgninger fra personer uden for Norden, som ønsker at bo, arbejde, få (en midlertidig) opholdstilladelse eller få statsborgerskab i Sverige.

 

Læs mere om Migrationsverket

Pensionsmyndigheden

Pensionsmyndigheten har til opgave at administrere og udbetale den svenske offentlige pension. Pensionsmyndiheden samarbejder også med andre europæiske pensionsmyndigheder for at udbetale optjent pension i Sverige, til personer som bor i udlandet.

 

Her kan du læse mere om pension i Sverige

 

Læs mere om Pensionsmyndigheden

Skatteverket

Skatteverket er en forvaltningsmyndighed, der varetager generel skat og ejendomsskat. Myndigheden er også ansvarlig for folkeregistrering i Sverige, at udstede ID-kort til personer, der er registreret i Sverige, og registrere skifteret og ægtepagter. Skatteverket modtager og undersøger også de årlige svenske selvangivelser. Det er ligeledes gennem Skatteverket, at du skal melde flytning, fødsler og dødsfald.

 

Få mere information om at betale skat i Sverige, hvis du pendler til Sverige

 

Læs mere om svensk ID-kort, hvis du er folkeregistret i Sverige

 

Læs mere om Skatteverket

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen administrerer reglerne for vejtrafik, skibsfart, luftfart og jernbane. Transportstyrelsen holder også styr på import og eksport af biler, registreringsbevis og kørekort i Sverige.

 

Få mere information om, hvordan du får din danske indregistrerede bil med til Sverige

 

Få mere information om, hvordan du tager kørekort i Sverige

 

Få mere information om trafikreglerne i Sverige

 

Læs mere om Transportstyrelsen

Region Skåne

Region Skåne arbejder med blandt andet med sundhed, offentlig transport, forretningsudvikling, kultur, infrastruktur, natur og miljø, bæredygtighed samt vækst i Skåne.

Hvis du som dansk pendler eller flytter til Skåne, vil du højst sandsynligvis i kontakt med disse områder:

 

Få mere information om sundhed og behandlinger i Sverige

1177 – Sundhedstjenesten

Webtjenesten 1177.se tilbydes i Sverige, men kan variere fra region til region. Tjenesten kan sammenlignes med det danske sundhed.dk. På 1177.se kan man læse om blandt andet behandlinger og vaccinationer. På tjenesten kan man også finde de forskellige behandlingssteder i Skåne.

 

Få mere information om sundhed og behandlinger i Sverige

 

Gå til 1177.se

Din kommune - mest for dig med bopæl i Sverige

De svenske kommuner har, ligesom i Danmark, ansvar for børnehave, folkeskole og gymnasier. Derudover er kommunen ansvarlig for sociale sager, ældre, sport, fritid og kultur. Hvis du har børn og flytter til Sverige, er det med andre ord din bopælskommune du skal kontakte, hvis du vil skrive dine børn på venteliste til förskola (vuggestue/børnehave) eller indskrive dem i folkeskolen. Når det gælder børnehaveplads, kan det være, at du skal acceptere en plads lidt længere væk fra din bopæl.

 

Gå til Malmøs kommunes webside

 

Gå til Lunds kommunes webside

 

Gå til Helsingborgs kommunes webside

 

Se en oversigtskort over alle kommuner i Skåne

Informationsverige.se – for dig, der har fået opholdstilladelse

Webtjenesten informationsverige.se er Länsstyrelsens website med information om Sverige for dig, som er asylsøgende eller fornyelig har fået opholdstillstand. Hertil har tjenesten et afsnit ”Mer om Sverige”, hvor der findes nyttig information for alle som opholder sig i Sverige.

 

Gå til informationsverige.se

På Informationscenteret i Malmø kan du komme i kontakt med personale fra myndighederne Skatteverket, Arbetsförmidlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelsen Skåne, der kan hjælpe dig videre.

 

Gå til kontaktsiden for Øresunddirekt 

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

Tjeklisten – når du har fået job i Sverige

Når du har fået job i Sverige, giver vi dig de vigtigste ting, som du skal kende. Det er lige fra svensk ”samordningsnummer” til SINK-skat og social sikring.

Bopæl i Sverige og skal pendle til job i Danmark?

Når du bor i Sverige og arbejder i Danmark, skal du ansøge om særligt sundhedskort og registreres hos Skattestyrelsen i Danmark.

Støttes af